четвер, 17 грудня 2020 18:26

У Польщі популісти створили фейкову реальність – режисерка Аґнєшка Голланд

У Польщі популісти створили фейкову реальність – режисерка Аґнєшка Голланд
Аґнєшка Голланд: націоналістична й релігійна освіта в Польщі стала головною ідеологією, але це не діє на нове покоління

Польське суспільство поляризоване. Нинішня влада веде політику "розділяй і владарюй". Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла польська кінорежисерка Аґнєшка Голланд. У грудні її обрали президенткою Європейської кіноакадемії.

"У Польщі популісти прийшли і створили фейкову альтернативну реальність. Половина населення сприйняла її як безпечну, тому так ревно відстоює, - каже кінорежисерка. - За останні 30 років Польща мала багато успіхів. Однак велика частина населення цілковито самотня, почувається неважливою й приниженою. Тому з'явилися секти. До влади прийшов націоналістичний уряд. Вони дають цим людям відчуття, що ті особливі й потрібні. Але такі лідери не покращують життя людей."

За її словами, людей, які не на боці релігії, націоналізму, держава вважає ворогами.

"Політики обирають якусь соціальну меншість за цапа-відбувайла, роблять із неї ворога, викликають ненависть проти цієї групи. Це можуть бути митці, судді, ЛГБТ, жінки. У багатьох західних суспільствах точиться боротьба між новим сучасним баченням світу й консервативним минулим", - додає Аґнєшка Голланд.

Восени багатьма містами Польщі прокотилися масові протести. Поліція часто застосовувала силу проти мітингувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейтинг правлячої партії Польщі через заборону абортів впав на 12%

"Жінки виходили на вулиці проти рішення влади посилити закон проти абортів, навіть якщо плід має патологію. Польська влада близька до католицької церкви. А та корумпована – на неї впливають релігійні організації, деякі фінансує Путін. Тому протестували не лише жінки, а й чоловіки, переважно молодь, зі слоганом "Відваліть!". Націоналістична й релігійна освіта в Польщі стала головною ідеологією. Але це не діє на нове покоління", - розповідає польська кінорежисерка.

Повне інтерв'ю з Аґнєшкою Голланд читайте в журналі "Країна" від 17 грудня.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі популісти створили фейкову реальність – режисерка Аґнєшка Голланд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі