понеділок, 13 квітня 2020 16:15

Станьте джерелом підтримки: психолог порекомендувала, як зберегти стосунки на карантині

Станьте джерелом підтримки: психолог порекомендувала, як зберегти стосунки на карантині
Тривала самоізоляція піднімає на поверхню проблеми, яких раніше не помічали Фото: facebook.com/groups/400029890407587/

Тривала самоізоляція піднімає на поверхню проблеми, яких раніше не помічали. Психолог реаліті Нового каналу "Від пацанки до панянки" Наталія Борисова в соцмережах поділилася рекомендаціями, як зберегти стосунки і власне психологічне благополуччя на карантині.

1. Навчіться приймати одне одного. За час сімейного життя ми встигли познайомитися з усіма "тарганами" другої половинки. Але зазвичай була можливість не влаштовувати "тарганячі бої". Зараз же все сприймається дуже гостро. Однак жити у згоді одне з одним можна лише тоді, коли ти знаєш усі заморочки коханого, і даєш їм право бути. Так само, як і він приймає твої слабкості.

2. Спілкуйтеся. При цьому важливо, що і як ви говорите. Зверніть увагу на те, як ви називаєте близьких людей, з якою інтонацією, які слова використовуєте. Зараз усі потребують теплоти, тому ми можемо стати її джерелом у сім'ї. Частіше говоріть: "Ти мені дуже дорогий", "Мені важлива твоя підтримка", "Мені тепло поруч із тобою", "Мені подобається, як ти вариш каву". Список можна продовжити.

3. Частіше обіймайтеся. Діти зараз особливо потребують тактильного контакту. Його має бути дуже багато. Проходите повз дитину – обійміть її, чмокніть у щічку. Це вираження любові і благополуччя. З чоловіком або дружиною робіть так само. Адже любові багато не буває.

4. Давайте тілу навантаження. Спорт, прибирання, дрібні домашні справи та ін. Наше внутрішнє напруження знімається через тіло.

5. Пізнавайте себе. Нестерпно бути поруч з іншими, коли нестерпно бути наодинці з собою. Дуже часто ми тікали в роботу, тільки щоб не залишатися з собою сам на сам. На карантині почніть опановувати власний внутрішній простір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кохайтеся та їжте рибу - 5 порад не погладшати у карантин

6. Поважайте особистий простір іншого. Навіть якщо квартира маленька, завжди можна знайти куточок, щоб зайнятися улюбленою справою. Важливо при цьому не смикати близьких, коли вони хочуть залишитися наодинці з собою.

Для пар, які живуть разом в час карантину є багато переваг. Зокрема, це точно підсилить емоційний зв'язок пари і сформує довіру. "Пари почали більше спілкуватися, обмінюватися почуттями та обговорювати пандемію. Переживши цей період разом, у пари виникає близькість, яку розуміють лише вони, і це впливає на стосунки", – каже сімейний терапевт Ліза Бахар.

Зараз ви читаєте новину «Станьте джерелом підтримки: психолог порекомендувала, як зберегти стосунки на карантині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі