понеділок, 20 липня 2020 12:17

Заднє і лобове скло "Запорожця" могли змінити місцями

Автор: Jože Gal
  ЗАЗ-965 раннього випуску на ярмарці в Загребі
ЗАЗ-965 раннього випуску на ярмарці в Загребі

20 липня 1965-го з конвеєра запорізького заводу "Комунар" зійшов 100-тисячний автомобіль "Запорожець".

Автомобіль модифікації ЗАЗ-965, якого загалом випустили 322 166 штук, став першою серійною українською машиною, яку випускали на Запорізькому автомобілебудівний заводі "Комунар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутнє близько - величезні самоскиди їздитимуть Єристівським кар'єром без водіїв

Транспортний засіб створювали на основі "Москвича-444". Уже модернізоване авто поставили на конвеєр 1960-го. За рік на заводі вдалося зібрати майже 1,5 тисячі "Запорожців".

Особливостями авто стали двері на задніх петлях, які відкривалися проти ходу руху автомобіля. Також заднє і лобове скло були взаємозамінними. Крім цього, підфарники встановлювали на рівні капота, а над номерним знаком робили додатковий прямокутний заґратований отвір для виведення повітря. Він допомагав охолоджувати двигун.

Автор: Sergey Rodovnichenko
  Салон ЗАЗ-965
Салон ЗАЗ-965

Також на багажнику авто встановлювали емблему у вигляді зірки. Під нею зображували напис українською мовою "Запорожець". Ціна такої машина становила 1800 карбованців. Крім "ЗАЗ-965" виготовляли ще 5 модифікацій авто.

У Росії із ЗАЗ-965 зробили лімузин. Станом на 2014 рік він розташовувався у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Заднє і лобове скло "Запорожця" могли змінити місцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі