четвер, 22 травня 2014 14:28

Росіяни оцінили потенціал кримського авторинку

Росіяни оцінили потенціал кримського авторинку
Фото:analitikaua.net

Фахівці російського аналітичного агентства "АВТОСТАТ" проаналізували потенціал авторинку в Криму і прийшли до висновку, що в перспективі обсяг ринку в Криму і Севастополі може досягти 20-25 тис. нових легкових автомобілів в рік.

Приблизно такий обсяг продажів спостерігалося до кризи 2008 року. Так, у 2007 році було зареєстровано 14,4 тис. нових легкових автомобілів в Криму та 4,6 тис. машин - у Севастополі, який має автономний статус. У 2008 році ці показники були ще більше - 20,1 тис. авто і 6,2 тис. авто відповідно.

Після кризи ринок України значно зменшився, у тому числі і в Криму - падіння зменшило обсяги продажів майже в 4 рази. "Якщо в Крим будуть активно інвестувати кошти, то ринок може вийти на докризовий рівень протягом 2-3 років", - вважає Сергій Целіков, директор агентства "АВТОСТАТ".

Відзначимо, що зараз статистика продажів авто в Криму не ведеться. У лютому поточного року в АР Крим було продано майже 600 автомобілів, а в березні авторинок окупованого регіону склав 323 авто (на суму $6,42 млн).

Разом з тим через невизнання окупованої території Міністерство економічного розвитку Російської Федерації розіслало лист автовиробникам з проханням почати поставки машин в Крим. Останні поки що не дають офіційну відповідь.

Говорячи про структуру ринку Криму, експерти відзначають, що вона перетерпіла значні зміни. Так, у докризовий час LADA займала близько 20% ринку і була на першому місці. За підсумками 2013 року на перше місце вийшла марка Geely з часткою 9,6%. На друге - Nissan (частка 7,1%). Третє-четверте з однаковою часткою в 6,6% - у Hyundai і KIA. П'ятірку замикає ZAZ (6,3%), така ж частка у Toyota.

У ТОП-10 за підсумками 2013 року ще увійшли Renault (6,2%), Ford (5,5%), Skoda (4,7%) і Volkswagen(4,1%). Таким чином, "десятка" лідерів забезпечує понад 80% обсягу ринку. Колишній лідер ринку 2007 року LADA не увійшла в "десятку" і займає 16 позицію, і частка зменшилася майже в 10 разів - до 2,6%.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни оцінили потенціал кримського авторинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі