У лавах союзників України розкол. Хто голуби, а хто яструби?

США не проти того, щоб тривала війна на виснаження Росії - і лише на території України. Однак президент Франції має свою думку

Президент Франції Еммануель Макрон намагався переконати президента США Байдена та канцлера Німеччини Шольца змінити ситуацію в бік стратегічної невизначеності. Однак ідея Макрона відмовитися від усіх "червоних ліній" у відносинах з Росією підтримки серед інших лідерів не знайшла. Обидва очільники надто бояться ескалації з країною-агресором. Дійшло до того, що Шольц пообіцяв: якщо Макрон продовжуватиме гнути свою лінію, він публічно відмовиться підтримати його ідею. Однак очільник Франції наполягав на своєму - і отримав уже відкриту незгоду від лідерів країн-членів НАТО щодо відправки своїх військ в Україну.

США не зацікавлені в тому, щоб стати однією зі сторін конфлікту, однак підтримують України, - таким був меседж держсекретаря США Ентоні Блінкена. США також відверто не схвалює удари українських дронів на російській території (при тому, що росіяни регульярно і безжально винищують населення та інфраструктуру нашої держави). Також Сполучені Штати не мають жодної інформації, нібито Росія збирається атакувати якусь зі країн Північно-атлантичного блоку. Це означає, що Америка буде підтримувати війну на виснаження Росії, однак вона зацікавлена, щоб війна тривала лише на українській території. Цікаво, що про виснаження України, яке може настати значно раніше - Блінкен не згадав.

Це означає, що політичні цілі Путіна можуть бути реалізовані, адже стриманість і нейтралітет Заходу, його страх перед поглибленням конфлікту - якраз і будуть головними чинниками ескалації у Європі. І президент Макрон чітко це усвідомлює. Він хоче поставити Путіна перед вибором: відмовитися від війни з Україною чи отримати військові дії з НАТО. Однак наразі ця ідея підтримки не знаходить, і це серйозна стратегічна помилка наших союзників.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі