вівторок, 30 квітня 2024 03:19

У США російського шпигуна посадили до в'язниці на 21 рік

У США російського шпигуна посадили до в'язниці на 21 рік
У США викрили російського шпигуна.

У США до 21 року ув'язнення засудили 32-річного Джареха Себастьяна Далке.

Він намагався передати секретну інформацію Національної оборони (NDI) агенту Російської Федерації. Про це йдеться у повідомленні Мін'юсту.

Далке працював фахівцем з безпеки інформаційних систем Агентства національної безпеки. У 2022 році він використав зашифрований обліковий запис електронної пошти для передачі уривків трьох секретних документів особі, яку він вважав російським агентом. Однак "російським агентом" виявився співробітник ФБР під прикриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про російських шпигунів на Заході на прикладі одного скандалу

Американець запросив 85 тисяч доларів в обмін на інформацію, якою він володіє. Він стверджував, що ця інформація буде мати значення для Росії, і сказав таємному онлайн-співробітнику ФБР, що поділиться додатковою інформацією в майбутньому, коли повернеться до Вашингтона.

За допомогою портативного комп'ютера та інструкцій, наданих таємним онлайн-співробітником ФБР, він передав п'ять файлів, чотири з яких містили інформацію з грифом "Цілком таємно".

"Друзі мої! Я дуже радий нарешті надати вам цю інформацію... Я з нетерпінням чекаю нашої дружби та спільної користі. Будь ласка, дайте мені знати, які ще потрібні документи, і я спробую дістати їх, коли повернуся до свого головного офісу", - написав він російською у листі, який адресував російській стороні.

ФБР заарештувало Далке 28 вересня 2023 року, через кілька хвилин після того, як він передав файли.

У 2023 році Далке визнав себе винним за шістьма пунктами звинувачення. Йому загрожувало довічне ув'язнення, однак Федеральна прокуратура погодилася не вимагати для нього більше 22 роки в'язниці.

У Києві та в Одесі затримали двох агентів ФСБ, які готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об'єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах. У зоні особливої уваги агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа і столична ТЕЦ. Спочатку зловмисники намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для коригування повітряних атак

Зараз ви читаєте новину «У США російського шпигуна посадили до в'язниці на 21 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі