пʼятниця, 19 січня 2024 07:25

МАГАТЕ б'є на сполох: Іран може виготовити кілька атомних боєголовок

МАГАТЕ б'є на сполох: Іран може виготовити кілька атомних боєголовок
Агентство підрахувало, що Іран має достатню кількість високозбагаченого урану. Фото: eastnews.ua

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії вважають, що Іран уже має ресурси для виготовлення одразу кількох атомних боєголовок.

Тегеран має достатню кількість високозбагаченого урану для цього, заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, пише Bloomberg.

"Це дуже розчаровує. Ми не розуміємо, чому вони не забезпечують необхідну прозорість", - обурився він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не дотримуватиметься ракетних обмежень щодо Ірану

Наразі інспектори МАГАТЕ не виявили перенаправлення іранських запасів урану для ядерної зброї. Водночас виробництво та зберігання такої кількості матеріалів викликає занепокоєння у агентства.

Іран може стати ядерною державою за кілька місяців, за оцінкою Пентагону. Тегеран має достатньо ресурсів, щоб створити ядерний пристрій менше, ніж за два тижні, заявляв раніше генерал США Марк Міллі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що потрібні нові міжнародні переговори щодо ядерного роззброєння. До них мають бути залучені не лише Росія та США, а й Китай. За його словами, "важливим завданням" залишається зупинити вироблення Іраном урану, який міг би сприяти виробництву ядерної зброї.

Шольц також наголосив, що ядерна зброя є загрозою для існування людства, тому має бути "негайне зобов'язання" зробити все можливе для того, аби гарантувати, що вона ніколи не буде використана.

США вважають, що Іран не дотримувався своїх зобов'язань щодо контролю за хімічною зброєю, оскільки не надав повної декларації об'єктів із виробництва хімічної зброї, як того вимагали чинні угоди.

У листопаді Іран збільшив запаси урану, збагаченого до 60%. З часу останнього звіту від 5 вересня цей обсяг зріс на 6,7 кг до 128,3 кг. Темпи збагачення урану сповільнилися до приблизно 3 кг на місяць, хоча на початку цього року показник був на рівні 9 кг.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ б'є на сполох: Іран може виготовити кілька атомних боєголовок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі