понеділок, 25 червня 2012 00:00

Козам і кролям улітку сушать віники

Автор: фото: Мирослава МИГИДЮК
  Коза Марта з козеням їдять свіжу траву клеверу. Влітку козам замість віників дають прив’ялені трави. Тварин може здути від свіжоскошених
Коза Марта з козеням їдять свіжу траву клеверу. Влітку козам замість віників дають прив’ялені трави. Тварин може здути від свіжоскошених

48-річний Петро Бучко з міста Гайсин на Вінниччині тримає близько сотні кролів. Улітку, крім зерна, дає їм свіжоскошену траву, молоді гілки акації, зелене вербове гілля для профілактики проносів. Вербові й осикові віники в'яже на зиму. Кролі добре їдять тополине, липове, березове листя.

— Нарізую молоде пруття, зв'язую шпагатом, бо проволокою кролі можуть поранитися. Сушу в затінку. Можна підвішувати на горищі до бантини чи під стріхою вздовж сараю.

Плете з гілок віники завдовжки 50-60 см, товщиною на зрізі близько 1 см. У місці перев'язки має бути не товщий 10-12 см, інакше погано просохне. Свіжі віники посипає сіллю з розрахунку 40 г на 1 кг пруття. Тоді краще зберігається, не опадає листя. Сіль корисна для кролів. Віники висихають за 10-15 днів. Потім господар знімає та складає їх у сухому місці. Узимку годівлю віниками через день перемежовує із сіном. Тварини отримують більше вітамінів, мають міцний імунітет, кращий апетит і гострять об віники зуби.

— Буряк, картопля, сіно — м'яка їжа, а кріль має об щось точити різці. Якщо нема гілок, гризуть дерев'яну клітку.

Петро Бучко сушить полин і лопухи. Нанизує їх на нитку та прив'ялює, як тютюн. Це найкращий природний імуностимулятор для кролів, бо містить фітонциди. Вони підвищують стійкість організму до захворювань.

— За антибіотик слугує полин. Даю його по кілька гілок щодня, але сирою рослиною кролів можна отруїти. У гірких травах є отруйні речовини. Вони руйнуються, коли полин сохне. Розкладаю його на клітках. Даю, коли добре прив'яне. Доки лежить, своїм запахом відгонить від кролів мух. Вони менше летять, якщо клітки поставити під горіхом.

У червні-липні Надія Соколова, 56 років, із села Семирічка на Вінниччині ріже й сушить віники для кіз. Ці тварини  їдять клен, ясен, тополю, березу, осику, вербу, липу, ясен, акацію, ліщину, в'яз, горобину,  верес. Люблять сушену кропиву.

— Раніше сушила її тільки курям. Узимку скубуть віники з кропиви і не перестають нестися. У картоплю з висівками домішую сухий цвіт акації. Його і кози люблять. Він солодкий,— розповідає.

Козі можна давати три-п'ять віників на добу. Два-три вдень і один -два на ніч. Завдяки розмаїттю їжі тварина має кращий апетит, більше дає молока. Дубові, вільхові листя й кора багаті на танін. Коза не матиме проносу. Гілля осики запобігає здуттю кишківника.

Хвоя підвищує статеву активність кролів

— Від гілок хвої у кролів покращується апетит і якість хутра, посилюється статева активність. Тому хвою кидаю тваринам навіть улітку, — каже Петро Бучко.

— Багато хвої їм не можна. У ній високий вміст ароматичних смол. У великих кількостях вони шкодять. Вистачить середньої гілки на 10 днів.

 

Зараз ви читаєте новину «Козам і кролям улітку сушать віники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі