середа, 17 квітня 2024 20:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Розкрили пропозицію Джонсона щодо військової допомоги Україні

Розкрили пропозицію Джонсона щодо військової допомоги Україні
Законопроєкт Джонсона передбачає $61 млрд для України. Фото: Getty Images

Законопроєкт про додаткове фінансування для України, який підготував спікер Палати представників Сполучених Штатів Америки Майкл Джонсон, пропонує виділити близько $61 млрд, а також швидко передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

Про це з посиланням на законопроєкт повідомила "Європейська правда".

Законопроєкт передбачає виділення майже $28 млрд на всі операції, пов'язані з військовою допомогою США Україні.

Із цих коштів майже 13,8 млрд до 30 вересня 2025 року скеровуються на програму Ukraine Security Assistance Initiative, за якою Пентагон підписує контракти з американськими оборонними компаніями для надання Україні нового озброєння та обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирається Рада Україна - НАТО. На порядку - дві теми

Ще трохи більш як $13,4 млрд можуть скеровуватись на заміну й ремонт переданого Україні озброєння, а також для фінансування навчання українців.

Додатково за програмою Foreign Military Financing, яка передбачає виділення грантів на купівлю зброї у виробників, проєкт Джонсона закладає $1,6 млрд.

Окреме положення законопроєкта передбачає, що Адміністрація президента Джозефа Байдена має "якнайшвидше" передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

Що стосується економічної допомоги, то законопроєкт передбачає виділення $7,85 млрд у вигляді кредитів до 30 вересня 2025 року.

Водночас після листопада 2025 року президент США зможе списати 50% заборгованості за цими кредитами, а з 1 січня 2026 року - 100% заборгованості за умови, якщо це рішення підтримає Конгрес.

CNN повідомили, що 20 квітня Палата представників Конгресу США голосуватиме за законопроєкти про іноземну допомогу, включно з фінансуванням для України.

Раніше лідер більшості у Сенаті Конгресу США Чак Шумер повідомив, що Байден і лідери Конгресу досягли консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили пропозицію Джонсона щодо військової допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі