вівторок, 03 вересня 2019 07:55

Верховна Рада в перший день працювала 13 годин

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Голова Верховної Ради Дмитро Разумков говорить зі своїм першим заступником у парламенті Русланом Стефанчуком 29 серпня у сесійній залі. Напередодні нардепи проголосували за призначення їх на посади
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков говорить зі своїм першим заступником у парламенті Русланом Стефанчуком 29 серпня у сесійній залі. Напередодні нардепи проголосували за призначення їх на посади

— Прийшов висунути вимоги депутатам. Сподіваюся на підтримку кроків, за які багато наших хлопців поклали життя. Це національна безпека, повна декомунізація та деколонізація, утвердження українського, курс до Євросоюзу і НАТО. Це все потрібне для протидії агресору — Росії, — каже активіст ініціативи "Вимкни російське" 19-річний Володимир Юрченко під Верховною Радою 29 серпня.

За огорожею біля парламенту зібралися зо дві сотні людей. Стоять із плакатами "Прийміть закон про ­виборчі права переселенців", "­Реформа поліції провалена. Корупція в МВС процвітає".

О 10:18 424 народні депутати Верховної Ради дев'ятого скликання складають присягу в сесійній залі. Їх обрали на позачергових виборах 21 липня. Текст присяги зачитує найстарший нардеп — колишній "регіонал" 78-річний Юлій Іоффе.

Перед цим парламентарії вшанували пам'ять загиблих українських воїнів біля Стіни пам'яті на Михайлівській площі та учасників Революції гідності на Алеї Героїв Небесної сотні.

— Сьогодні ухвалимо рішення про зняття депутатської недоторканності, — каже нардеп Олександр Качура, 29 років. На ньому зелені атласна краватка і значок "Слуга народу". — До мене підходили з інших фракцій, казали: "Навіщо ви це робите? Давайте потягнемо до зими".

Сходами спускається 40-річний Давид Арахамія зі "Слуги народу". Підбігає до мітингувальників. Читає вимоги і йде.

На другому поверсі телевізійники оточують лідера партії "Голос" 44-річного Свято­слава Вакарчука. Він у білій сорочці і темно-синьому костюмі з чорною краваткою.

— Пісня, яка буде писатися у парламенті, залежить, по-перше, від депутатів, по-друге — від українського народу. Якщо деякі нардепи порушуватимуть закон, норми парламентаризму, а люди їм це дозволять, то це небезпечний шлях. Ним можна заїхати у місце, про яке я би не хотів говорити, — каже нардеп.

У їдальні Верховної Ради зайняті всі столи. В меню — борщ із яловичиною за 45 грн, салат із помідорів, огірків і перцю — 25,09 грн, котлета по-київськи — 46,49 грн. Найдорожчі страви — філе сьомги за 174,42 грн і голубці з м'ясом і рисом за 84,18 грн.

До сесійної зали піднімається нардеп від "Європейської солідарності "Мустафа Джемілєв, 75 років.

— Перейдем к принятию законов. Внесению изменений в Конституцию, вопросу о неприкосновенности. В этой рутине забываем о главном — обеспечении территориальной целостности Украины, — говорить Джемілєв.

— Кабінет міністрів формувався виключно "Слугою народу". Як виглядатиме склад уряду, нам ніхто не повідомляв, — каже голова фракції "Голос" 50-річний Сергій Рахманін. — З оновленням політики багато громадян пов'язують надії. Тепер від влади залежить, як вона цей кредит довіри реалізує. Раніше мала формальні підстави говорити, що не в змозі робити якісь конкретні речі, бо не сформований уряд. Відсьогодні в них усі карти на руках, щоби втілити обіцяне українцям.

Нардеп від "Батьківщини" 31-річна Альона Шкрум поспішає на засідання фракції.

— Є всі підстави працювати добре у цьому парламенті. Надія величезна. І трохи страшно. Бо монобільшість не потребує ні консультацій, ні допомоги, ні компромісів. Усе-таки мають бути баланси і противаги, — пояснює Шкрум.

О 13:17 розпочинають перше засідання сесії.

Уряд на чолі з прем'єром Володимиром Гройс­маном складає повноваження.

Створюють п'ять фракцій: "Слуга народу" на чолі з Давидом Арахамією, "Опозиційна платформа — За життя" — з Юрієм Бойком та Вадимом Рабіновичем, "Батьківщина" — з Юлією Тимошенко, "Європейська солідарність" — з Артуром Герасимовим та Іриною Геращенко. Також утворюється депутатська група "За майбутнє". Її очолюють Віктор Бондар і Тарас Батенко.

Близько 14:00 на площі під парламентом активісти запалюють фаєри. Закликають не призначати Арсена Авакова міністром внутрішніх справ у новому уряді. Тримають літери на папері "Лишаємо мусорів?".

Очільника партії "Слуга народу" 35-річного Дмитра Разумкова обирають головою Верховної Ради. Його заступниками стають однопартієць Руслан Стефанчук і представниця "Батьківщини" Олена Кондратюк.

Президент 41-річний Володимир ­Зеленський виступає з посланням.

Завершують о 02:12 ночі 30 серпня.

— Дякую усім за плідну роботу. Першу сесію Верховної Ради дев'ятого скликання оголошую закритою, — каже Разумков.

— Слава Україні! — чути із залу.

— Героям слава! Дай Боже, далі буде не гірше, — відповідає спікер. Лунають оплески.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада в перший день працювала 13 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі