вівторок, 19 січня 2010 07:10

Янукович і Тимошенко вийшли у другий тур
5

Віктор Янукович виходить із виборчої кабінки. 17 січня лідер Партії регіонів голосував за місцем прописки — в Оболонському районі столиці
Фото: фото: REUTERS/Grigory Dukor
Юлія Тимошенко виходить із виборчої кабінки. 17 січня прем’єр-міністр голосувала за місцем прописки — в Дніпропетровську
Мільярдер, нардеп-”регіонал” Рінат Ахметов спілкується із колегою по фракції Іриною Бережною та видавцем Валідом Арфушем (праворуч) у ресторані ”Олівера” столичного готелю ”Інтерконтиненталь”

У понеділок зранку Центрвиборчком відзвітував, що перший тур президентських виборів 17 січня відбувся "на належному рівні й без значних порушень". На 14.00 вчорашнього дня опрацювали 91,99% бюлетенів. Найбільшу підтримку мають Віктор Янукович — 35,38% голосів і Юлія Тимошенко — 24,96%. Вони змагатимуться за посаду президента у другому турі виборів 7 лютого.

Штаб Януковича розташований у підвалі столичного готелю "Інтерконтиненталь". Увечері в день виборів тут чекають на результати перших екзит-полів — опитувань уподобань виборців. На сцену виносять синю трибуну з написом "Україна для людей". Примотують до неї два мікрофони. Круглі столи для партійців й естрадних зірок накриті білими скатерками. На них поставили тарілки з бананами, ананасами, виноградом, свіжими полуницями.

Із 20.00 на великому екрані починають показувати результати екзит-полів. Лідирує Янукович. Його соратники аплодують. Сміються, коли оголошують, що Олег Рябоконь має 0%.

— Тимошенко в Дніпропетровську набрала найменше голосів, — коментує Герман. — Це тому, що її там найкраще знають.

Через 2 год. у штабі з"являється 59-річний Віктор Янукович. Про його прихід оголошує нардеп-"регіонал" Ганна Герман. Дає слово журналістам, хоча прес-секретар Януковича теж є в залі.

— Я подивився брифінг Тимошенко і побачив, що вона в розпачі, — каже Віктор Янукович. — Вона розраховувала, що їй удасться схилити виборців на свій бік. Щоб так сталося, їй треба було визнати помилки. Одна справа гасла, інша — дії. Але я буду виконувати їхні обіцянки.

Лідер Партії регіонів часто усміхається. Його тричі запитують, чи домовлятиметься з іншими кандидатами, аби ті закликали своїх виборців підтримати його у другому турі. Янукович уникає відповіді. Йде в коридор на пряме включення програми "Велика політика". До нього підбігає грузинська журналістка телеканалу "Руставі-2" Теа Адеїшвілі. Однак один із охоронців Януковича хапає її ззаду за руки й відкидає.

— Я ж не наблюдатель, а меня охрана избила, — каже вона прес-секретареві Януковича й починає плакати.

Холом до ресторану "Олівера" в готелі йде мільярдер, нардеп-"регіонал" Рінат Ахметов, 43 роки.

— Чи задоволені ви результатами Віктора Януковича? — запитуємо.

— Ну поки маємо лише результати екзит-полів, — відказує.

— Але ж за всіма ними Янукович лідирує.

— Ну тоді я задоволений, — каже Ахметов і йде в ресторан із "регіоналкою" Іриною Бережною та видавцем Валідом Арфушем.

Штаб БЮТ розмістився у столичному готелі "Гаятт" — через дорогу від штабу Януковича. О 20.00 очікують спільної прес-конференції Юлії Тимошенко та першого віце-прем"єр-міністра Олександра Турчинова.

— Вона вже близько, — говорить Михайло Лівінський, 40 років, керівник апарату прем"єра.

45-річний Олександр Турчинов приходить сам. Каже, що виборча компанія брудна, є порушення:

— Ми не дуже задоволені результатами. Однак голосів за демократичні сили віддано більше, ніж у сумі за соціалістів, комуністів та Януковича. Ми все пробачаємо тим, хто нас поливав брудом. Це від великої любові до України. Я вже дзвонив Сергієві Тігіпку. Привітав його з непоганим результатом і виходом на третє місце. Думаю, днями ми з ним зустрінемося, поспілкуємось.

Доки чекають на прибуття Тимошенко, для журналістів накривають фуршет. Пригощають рибою під соусом, тушкованим м"ясом із картоплею, копченими свинячими вухами, салатами, варениками й пельменями, помідорами з моцарелою, кількома видами морозива, печива та фруктів. Розливають вино, соки, чай, каву.

Прем"єрка з"являється о 21.00 у білій сукні, що обтягує тіло. Із коси стирчить темна шпилька. Йде до зали, усміхається й дякує всім за підтримку:

— Я ні за яких обставин не підведу вас. Ви ніколи не пошкодуєте про свій вибір. Це значить, що шансу в Януковича, який представляє кримінальні кола, не існує. Це була його остання хода у президенти. Переконана, що рука Януковича ніколи не ляже на Пересопницьке Євангеліє для того, щоб президент прийняв присягу.

Критикує ЦВК. Каже, що більшість членів комісії контролює Янукович. У Тимошенко запитують, хто у разі її перемоги займе відповідальні пости. Вона відповідає, що про посади говорити зарано.

Прем"єр фотографується з журналістами, деяких дівчат цілує у щоки. Багато сміється. Її просять відповісти, що БЮТ робитиме з фальсифікаціями.

— У першому турі масштабних фальшувань не було. На дільницях працюють юристи. Тому кожне порушення буде розглянуте у судах.

Пригощають рибою під соусом, копченими свинячими вухами

Тимошенко підіймається до своїх соратників. Близько 23.00 їде. У холі готелю її вітає співачка Тіна Кароль із букетом білих троянд:

— Юлечка Володимирівна!

— Тіночка!

Вони цілуються й обіймаються.

Офіційні результати виборів ЦВК планує оголосити в найближчі два дні.

У день виборів штаб 49-річного Сергія Тігіпка на столичній вул. Гайдара сподівався на вихід їхнього кандидата до другого туру. Довірена особа — Борис Андресюк — каже, що розрив між Тігіпком і Тимошенко мінімальний.

— У містах занизька явка. А там живуть наші виборці.

У штабі говорять, що завдяки підтримці селян Тимошенко вийшла до фіналу виборів. Тігіпко посів третє місце.

Кандидат не хоче приєднуватися до когось із лідерів виборів — Януковича чи Тимошенко. Говорить про це близько 21.00:

— Якщо відверто, я не чекаю нічого нового ні від Юлії Тимошенко, ні від Віктора Януковича. Можливо, інша конфігурація парламенту дозволить якимось чином отримати прискорення у країні. Якщо цього року проведуть парламентські вибори, вважаю, це буде на користь країні. Я скажу своїм виборцям, щоб вони самі приймали рішення.


— Ющенко був, є і буде президентом. Його подальшою долею не потрібно перейматися. Тепер головне, якою дорогою піде країна, — каже голова Секретаріату президента 51-річна Віра Ульянченко в неділю ввечері у столичному Українському домі. Тут розташований штаб Віктора Ющенка.

Ульянченко стоїть спиною до моніторів, на яких кілька хвилин до цього висвітилися перші дані екзит-полів щодо результатів голосування. Ющенко — на п"ятому місці. У залі — напівпорожньо. Приходять менш як 50 представників засобів масової інформації.

— Как-то скучно, — каже журналістка російського інформаційного агентства ІТАР-ТАРС Наталія. — В 2004-м было веселее.

Зранку з пресою спілкуються заступник голови Секретаріату президента Марина Ставнійчук і заступник керівника виборчого штабу Роман Безсмертний. Він весь час говорить по телефону і ходить туди-сюди.

— Ми визнаємо будь-який результат, яким би він не був. Це вибір людей, і з ним треба миритися, — зітхає.

Близько 19.00 приїжджає Віра Ульянченко. Швидко заходить досередини. На ходу знімає сіру норкову шубку. Охоронець несе її сумочку.

О 20.00 оголошують результати екзит-полів.

Один із лідерів помаранчевої революції 50-річний Євген Червоненко йде до буфету. Замовляє 50 г коньяку.

— Цей результат був очевидний, — знизує плечима. — Якби президент послухав мене хоч рік тому і до влади прийшли сильні менеджери, а не "лізали", то результат у нього був би кращий. Але треба вміти приймати поразку.

Каже, що в другому турі підтримає лідера Партії регіонів:

— Це інший Янукович. Із ним країна буде більш демократичною, ніж із Тимошенко.

Кінолог із вівчаркою обходить приміщення. Усі чекають на президента. Але він так і не з"являється.

О 23.00 Ульянченко їде зі штабу. Перед тим каже:

— Це не поразка Ющенка. Це поразка демократичних сил загалом. Якщо будуть позачергові парламентські вибори, "Наша Україна" має йти окремим списком без усяких продажних союзників, — каже перший заступник голови президентського секретаріату Юрій Єхануров, 61 рік.

Коли майже всі залишають будівлю, до буфету йдуть колишній нардеп 72-річний Степан Хмара та уповноважений президента з міжнародних питань та енергобезпеки Богдан Соколовський, 55 років. Замовляють каву і коньяк.

Це інший Янукович. Із ним країна буде більш демократичною, ніж із Тимошенко

— Нам сумно, — усміхається Соколовський. — Але опонентам ще зарано пити шампанське. Наші громадяни проголосували з почуття помсти, незадоволеного бажання: "А мені Ющенко конкретно не допоміг". Я шаную вибір українців, але так не можна.

— А я не шаную, — відпиває коньяку Хмара.



Як українці обирали в перших турах


1 грудня 1991 року — перші вибори президента України, семеро кандидатів.

У першому турі перемагає Леонід Кравчук із 61,59% голосів (майже 20 млн). Кандидат від Народного руху В"ячеслав Чорновіл набирає 23,2% (7,4 млн). Левко Лук"яненко — 4,49% (1,4 млн), Володимир Гриньов — 4,17% (1,3 млн), Ігор Юхновський — 1,74% (554 тис.).

26 червня 1994 року — перший тур других в історії України виборів президента. Призначені достроково через численні страйки. Найбільше, 38,36% (9 млн 97 тис. людей) голосують за чинного президента Кравчука. За Леоніда Кучму — 31,17% (8 млн 10 тис.). Олександр Мороз набирає 13,33% (3 млн 46 тис.), Володимир Лановий — 9,55% (2 млн 48 тис.), Валерій Бабич — 2,48%.

Кучма та Кравчук виходять до другого туру, перемагає Кучма — 45,06% голосів (12,11 млн).

31 жовтня 1999 року — перший тур третіх за рахунком президентських виборів, 13 кандидатів. До другого туру виходять Леонід Кучма з 36,49% голосів (9 млн 598 тис.) та лідер Компартії Петро Симоненко — 22,24%, або 5 млн 849 тис. голосів. Олександр Мороз набирає 11,29% (2 млн 969 тис.), Наталія Вітренко — 10,97% (2 млн 886 тис.), Геннадій Удовенко — 1,22% (319 тис.).

У другому турі перемагає Леонід Кучма. Він набирає 56,25% голосів (15 млн 870 тис.) і вдруге стає президентом.

За Симоненка голосують 37,8% виборців (10 млн 665 тис.).

31 жовтня 2004 року — перший тур четвертих виборів президента, 26 кандидатів. Віктор Ющенко набирає 39,87%, або 11 млн 125 тис. голосів, Віктор Янукович — 39,32% (10 млн 969 тис.), Олександр Мороз — 5,81% (1 млн 594 тис.), Петро Симоненко — 4,97% (1 млн 375 тис.), Наталія Вітренко 1,53% (близько 400 тис.).

До другого туру виходять Віктор Ющенко і Віктор Янукович. Потім відбувається третій тур виборів. Президентом стає Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Тимошенко вийшли у другий тур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі