понеділок, 19 лютого 2024 15:55

Справи Майдану: прокуратура прозвітувала за 10 років слідства. Інфографіка
10

В Офісі генерального прокурора провели брифінг щодо справ Майдану
Фото: gp.gov.ua
Офіс генерального прокурора опублікував звіт в інфографіці
Офіс генерального прокурора опублікував звіт в інфографіці
Офіс генерального прокурора опублікував звіт в інфографіці
Офіс генерального прокурора опублікував звіт в інфографіці

За увесь час розслідування справ Майдану до суду скерували обвинувальні акти щодо 468 осіб, законної сили набули вироки щодо 63 осіб.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Протягом минулого року було ухвалено 13 обвинувальних вироків щодо засудження 18 осіб (один вирок був скасований). Це більше, ніж за попередні чотири роки разом.

Вперше у справах Майдану винесено вирок про довічне позбавлення волі. Одного з обвинувачених суд виправдав, решту засудили до: довічного ув'язнення; 15 і п'яти років позбавлення волі.

У 2023-24 роках до суду скеровані 29 обвинувальних актів щодо:

12 високопосадовців і керівників правоохоронних органів, серед яких - колишні президент Віктор Янукович, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і його заступники, міністр оборони Павло Лебедєв, голова СБУ Олександр Якименко та його заступник;

41 правоохоронець (із них п'ятеро слідчих);

троє суддей та одна службова особа суду;

п'ятеро цивільних громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Майдані

"Після майже восьми років судового розгляду ми отримали довгоочікуваний вирок щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів беззбройних протестувальників на Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Одного з них вперше у справах Майдану засуджено до довічного позбавлення волі", - сказав керівник Департаменту у справах Майдану Олексій Донський.

За його словами, однією з основних проблем залишається тривалий судовий розгляд, в тому числі через "зловживання сторонами своїми правами". Необхідно ухвалити низку ініційованих Офісом генпрокурора змін до кримінального процесуального законодавства, сказав Донський.

Суди закрили сім справ Майдану, у яких закінчилися строки давності, загалом у "зоні ризику" з цієї причини 69 проваджень.

За словами Донського, сім справ закрито за терміном давності і у чотирьох справах у судах розглядаються клопотання про закриття з цієї ж причини.

Серед обвинувачених у справах, де спливають строки давності, є чимало правоохоронців. Закриття справ з нереабілітуючих підстав не дозволить їм далі проходити службу у правоохоронних органах, сказав прокурор.

Слідство зібрало докази про російський слід у придушенні протестів під час Революції гідності. Встановлено безпосередній вплив спецслужб Російської Федерації на представників української влади, тодішнє керівництво правоохоронних органів і силових відомств, сказали в Офісі генпрокурора.

Зараз ви читаєте новину «Справи Майдану: прокуратура прозвітувала за 10 років слідства. Інфографіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі