середа, 18 жовтня 2023 17:14

Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Майдані

Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Майдані
18 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Фото: УНІАН

У середу, 18 жовтня, Святошинський районний суд Києва оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Тоді загинули майже 50 людей. Як повідомляє "Суспільне", йдеться про п'ятьох обвинувачених бійців "Беркута".

Серед них: Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олександр Маринченко, Сергій Тамтура і заступник командира полку Олег Янішевський. На засіданні суду були Маринченко та Тамтура, а решта - у розшуку після обміну полоненими з Росією в грудні 2019 року. Вони втекли до РФ.

Заступника командира полку Янішевського суд визнав винним у вбивстві людей і призначив йому довічне ув'язнення. Також у нього забирають всі його звання. Аброськіна та Зінченка також визнано винними у вбивстві людей і засуджено до 15 років з позбавленням усіх звань і права обіймати посади 3 роки.

Заступника командира полку Янішевського суд визнав винним у вбивстві людей і призначив йому довічне ув'язнення. Також у нього забирають всі його звання. Аброськіна та Зінченка також визнано винними у вбивстві людей і засуджено до 15 років з позбавленням усіх звань і права обіймати посади 3 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського різко відповіли Маску, який назвав Революцію Гідності "переворотом"

Двоє інших "беркутівців", які залишились в Україні, Тамтура й Маринченко, були виправдані судом. Адвокат Стефан Решко заявив, що на рішення щодо трьох підзахисних подаватимуть апеляцію.

"Стосовно Янішевського - його визнали винним у навмисних вбивствах і йому призначили довічне покарання. Тут є великі питання у нас і ми, звісно, в цій частині вирок будемо апелювати. Тому що під час судового розгляду ми так і не змогли ідентифікувати серед численних осіб, які бачили, Янішевського. Але суд дійшов іншого висновку, тому будемо з'ясовувати. І по Аброськіну і по Зінченку теж", - сказав адвокат.

Прокурор Олексій Донський також заявив, що планує оскарження цього вироку в повному обсязі - і в питаннях кваліфікації і в питаннях щодо окремих обвинувачень.

"Дещо незрозуміла логіка: якщо трьох осіб визнано винними у вбивстві, а Маринченка визнано винним у перевищенні влади і при цьому виправдано у вбивстві. Та позиція, яку ми доводили у дебатах і посилалися не на власні якісь судження, а на постанову Верховного суду, яка є обов'язковою для застосування", - заявив Донський.

За його словами, у постанові чітко зазначено, якщо є група осіб, яка вчиняє злочин, то не настільки важливо, хто безпосередньо вчиняв вбивство, а хто вчиняв активні чи навіть пасивні дії.

"Достатньо того, що це була група, яка діяла узгоджено. Цим усі критеріям, виходячи з тих доказів, які є, повністю відповідають дії цієї спецроти беркутівців 20 лютого", - заявив Донський.

На оголошенні вироку були присутні родичі загиблих учасників Революції Гідності. Зокрема, Юрій Аксенин - син Василя Аксенина, який отримав кульове поранення 20 лютого 2014 року і згодом помер у польській лікарні.

Юрій повідомив, що оскаржуватиме рішення суду і домагатиметься довічного ув'язнення усім обвинуваченим.

Світлана Чаплінська - дружина Героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського, який загинув на Майдані 20 лютого 2014 року, теж не задоволена рішенням суду і планує його оскаржити. Вона зазначила, що всім має бути довічне, бо "вони усі там стріляли".

"У мого чоловіка куля пройшла наскрізь, але у нього стріляли, це просто не доведено. Усі вони там стріляли. і усі заслуговують на довічне", - сказала жінка.

13 жовтня в ДБР повідомили, що завершили досудове розслідування стосовно шести екс-міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП "Беркут", підпорядкованого управлінню МВС у Києві. За даними слідства, вони були виконавцями масових розстрілів активістів Майдану.

Зокрема, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в Києві вони виконали наказ тогочасного вищого керівництва та застосували проти протестувальників табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. Внаслідок цього загинуло 48 людей та ще 90 - були поранені.

За даними слідства, після цього зброю пошкодили та приховали, однак, частина її була знайдена та ідентифікована.

Зазначається, що шість колишніх міліціонерів обвинувачуються у перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, вчиненні терористичного акту, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, умисних вбивствах та перевищенні службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків тощо.

Зараз ви читаєте новину «Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі