понеділок, 05 вересня 2016 15:19

Виноробні регіони та категорії вин - що має знати іноземець про вина в Італії

Італія - одна з найбільших виноробних країн світу. Виноградники - майже в кожній області. Виноробство тут почало розвиватись біля 3 тис. років тому, пише Gazeta Ukrainska.

Вина Італії поділяються на 4 основні категорії:

"Vino da tavola" — столові вина, доступні для повсякденного вживання.

"Indicazione Geografica Tipica" або "IGT" — місцеве вино з певного географічного регіону. Зроблене з винограду певного сорту конкретної місцевості характерним для неї способом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний пунш замішують на ромі

Denominazione di Origine Controllata (DOC) — вино з певної місцевості. Наприклад, Бардоліно, Соаве.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) — класичне італійське вино вищої якості з кількох конкретних регіонів. До таких вин належить К'янті.

Автор: italy4me.ru
 

Виноробні регіони Італії

Центральна Італія. Найпопулярнішим регіоном є Тоскана. Тут вирощуються сорти санджовезе, вердиккьо, треббіано, верначча, шардоне, каберне совіньон та інші. Гордістю Тоскани є "Vin santo" - "Святе вино" — десертне вино зі спеціально зів'яленого винограду певних сортів (треббіано, мальвазії).

Південна Італія — Сицилія, Сардинія, Ліпарськіх острова, Апулія, Базіліката, Кампанія, Калабрія, Лампедуза, Марсала і ін. Тут вирощуються сорти греко, фіано, негроамаро, неро д'авола, каннонау, мигдальний альяніко, примитиво та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В апельсиново-журавлиновий пунш для настрою додають біле вино

Північна Італія. Знаменита своїми виноградниками Ломбардія. Тут роблять ігристі та неігристі вина з виноградних сортів мерло, шардоне, неббіоло, піно блан, піно нуар та ін.

Північно-західна Італія — регіони П'ємонт, Бароло, Барбареско, Ланге, Карема та ін. Серед вин славляться: Асті, Арнеїс, Барбареско, Бароло, Гаттінара, Дольчетто ді Дольяні Суперіор, Неббіоло, Роеро та ін.

 

Північно-східна Італія — регіони Венето, Фріулі-Венеція Джулія, Трентіно-Альто Адідже. З вин популярні: Соаве, Вальполічелла, Бардоліно, Трамінер, а також Шардоне, Совіньон блан, Піно Грі, Піно блан, Піно нуар, Каберне Совіньон і Мерло.

Найвідоміше вино Італії - К'янті — сухе червоне вино. Витримується в дубових бочках. Традиційно цей напій розливався по ф'яскі — краплеподібних пляшках, обплетених ликом або соломою. Зараз його продають у скляних пляшках типу бордоських. Оздоблення соломою використовувалося для виправлення похибок скляного виробництва — таким чином пляшці додавалася міцність і стійкість.

 

Розрізняють два види к'янті: "Normale" (номаль) та "Різерва". Перше — рубіново-червоне вино, яке не підлягає тривалому зберіганню. Його потрібно випити протягом двох років з моменту випуску на реалізацію. "Різерва" — витримане, більш міцне, гранатово-червоне К'янті. Виготовляється тільки в роки хорошого урожаю з якісних плодів кращих виноградників.

Витриманий к'янті розливають у великі келихи і подають при температурі 18-20°C до страв із дичини, овечих сирів, маринованої яловичини, піци.

Зараз ви читаєте новину «Виноробні регіони та категорії вин - що має знати іноземець про вина в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі