субота, 07 вересня 2019 18:11

Супрун розповіла, як звільненим полоненим пристосуватися до нормального життя

Супрун розповіла, як звільненим полоненим пристосуватися до нормального життя
Наслідки перебування у неволі можуть бути дуже серйозними. Фото: Укрінформ

Екс-міністр охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як звільненим українцям повернутися до нормального життя після російського полону.

За її словами, наслідки перебування у неволі, під фізичним та емоційним тиском, тортурами та обмеженні у спілкуванні з рідними можуть бути дуже серйозними і потребують вчасної фізичної та психологічної реабілітації. Серед фізичних проявів стресу можуть бути втрата ваги, виснаження, інфекційні хвороби, діарея, травми та поранення, харчова депривація, безсоння, наслідки пристосування до незвичних погодних умов. До психічних відносять нудьгу, тривале відчуття загрози, приниження, ізоляцію, апатію, страх перед тортурами та смертю, відчуття провини та розлуки зі своїми рідними, суїцидальні думки. Загрожувати колишнім бранцям може посттравматичний стресовий розлад, депресія, складнощі в адаптації та погіршення здоров'я. Про це Супрун написала в Facebook.

"Щоби подолати наслідки полону від самого початку з бранцями повинні працювати спеціально натреновані військові психологи. Вони допомагають їм керувати емоційними аспектами звільнення — зрозуміти свій досвід та його особливості. Такий метод називається "дебрифінг" — він включає повне опитування, деталізований огляд подій із систематичним вивченням фактів та емоційних реакцій, пов'язаних із цим досвідом. Цей метод ефективний та допомагає уникати серйозних посттравматичних стресових реакцій, депресії та інших психічних розладів, які можуть виникати як наслідки полону. Це — початок повернення до нормального життя", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У G7 відреагували на обмін полоненими

Супрун наголосила, що всі бранці мають пройти ретельний медогляд одразу після звільнення.

"Не менш ніж за 72 години має бути зібрана інформація про стан здоров'я. Наступна фаза передбачає комплексне медичне обстеження та лікування. На цьому етапі призначаються регулярні візити до лікаря та постійний моніторинг стану здоров'я", - підкреслила екс-міністр.

Повний список імен українців, які повернулися у рамках обміну з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як звільненим полоненим пристосуватися до нормального життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі