субота, 07 вересня 2019 14:12

Кого витягли з полону Росії: подробиці
12

Українських політв'язнів Володимира Балуха, Романа Сущенка, Олександра Кольченка, Євгена Панова, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Артура Панова, Олега Сенцова, Едема Бекірова та Олексія Сизоновича та 24 українських моряків випустили на волю. Обміняли на 35 проросійські-налаштованних громадян та бойовиків, які сиділи в українських тюрмах.

Бранців передали українській стороні в Москві. Напередодні росіяни випустили на волю Володимира Присіча, Романа Терновського та Олександра Стешенка, строк ув'язнення яких закінчився.

Володимир Балух

Родом з села Серебрянка Роздольнецького району. Був фермером, все життя вів проукраїнську діяльність. Не вітав анексію Криму росіянами. Вивісив український прапор в своєму дворі, а на паркані встановив табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні". Балуха затримали 13 березня 2017 року - звинуватили в зберіганні боєприпасів і засудили до 3 років та 7 місяців у виправній колонії міста Керч.

Автор: Аргумент
  Володимир Балух вів проукраїнську діяльність в Криму ще до анексії
Володимир Балух вів проукраїнську діяльність в Криму ще до анексії

19 березня 2018 року оголосив голодування в знак протесту проти неправомірного вироку, а припинив 9 жовтня 2018 року. 14 лютого його етапували до колонії №4 у місті Торжок Тверської області Росії. Права та свободи Володимира Балуха порушувало керівництво всіх російських тюрм, Його неодноразово били, катували голодом та холодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 258 днів в ув'язненні: суд окупованого Криму випустив активіста Едема Бекірова з СІЗО

Олександр Кольченко

Народився та виріс у Симферополі. Не підтримав вторгнення Росії до Криму. Окупанти захопили активіста 16 травня 2014 року, за підозрою в підпалі офісів правлячої російської партії "Єдина Росія", "Російської общини Криму", а також спробі закласти вибухівку lj Вічного вогню.

Автор: 112 канал
  Олександр Кольченко був анархістом
Олександр Кольченко був анархістом

23 травня 2014-го року, відразу перевезли до слідчого ізолятору Лефортово у Москві. 25 серпня 2015 року дали 10 років за нібито участь у терористичному угрупованні та скоєнні теракту. Етапували до виправної колонії № 6 міста Копейськ Челябінської області.

Євген Панов

З Енергодара Запорізької області, до війни працював на Запорізькій атомній електростанції водієм. Служив у 37-го мотопіхотному батальйоні під позивним "Юджин". Був одним з лідерів організації "Самооборона Енергодара" і членом виконкому Енергодарської міськради.

Автор: Цензор.Нет
  Євген Панов був волонтером, воював в зоні АТО
Євген Панов був волонтером, воював в зоні АТО

Росіяни захопили його в полон 7 серпня 2016-го на адмінмежі з Кримом. Відразу після затримання до Євгена застосували тортури, били залізною трубою по голові та нирках. Звинувачують його в підготовці диверсій на окупованому півострові.

17 липня 2018 року так званий Верховний суд Криму виніс вирок - до 8 років колонії суворого режиму. 8 лютого 2019 року його перевезли до СІЗО №6 російського міста Омськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирають інформацію і закликають розправитись - в Севастополі полюють на українців

Роман Сущенко

Власний кореспондент інформаційного агенства "Укрінформу" у Франції. Затримний 30 вересня 2016-го він відвідував Москву у до родичів. Його звинуватили у шпигунстві та засудили на 12 років тюрми.

Автор: Укрінформ
  Роман Сущенко був кореспондентом  Укрінформу
Роман Сущенко був кореспондентом Укрінформу

Етапували до колонії №11 у Кіровській області, міста Кірово-Чепецьк, село Утробіно в Росії.

Сущенко має орден "За мужність" 3-го ступеня та є лауреатом премії Національної спілки журналістів України за захист свободи слова. Окрім цього, він має орден Андрія Сахарова "За мужність".

Павло Гриб

Зник 24 серпня 2017 року, коли повертався з Білорусі. Зустрічався з росіянкою Тетяною Єршовою. Познайомилися у російській соціальній мережі "Вконтакте" (заборонена в Україні. – Gazeta.ua). Після побачення пішов на автовокзал у місті Гомель. Там його схопили невідомі.

Автор: РосЗМІ
  Павло Гриб підтримував Євромайдан
Павло Гриб підтримував Євромайдан

Гриба знайшли 7 вересня 2017 року в слідчому ізоляторі міста Краснодар. Оголосили підозру у схилянні до теракту. Північнокавказький ¬окружний військовий суд засудив його до шести років колонії. Засідання відбулося у Ростові-на-Дону. На знак протесту бранець оголосив ¬голодування. 29 березня він припинив голодування, через погіршення стану здоров'я.

До бранця не допускали українських лікарів. Він страждає на портальну гіпертензію - без ліків може початися внутрішня кровотеча. У в'язниці в Павла погіршився зір і функція згортання крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли росіяни знов нахапають кримчан, на кого будемо їх міняти?"- Сєдов

Микола Карпюк

Заступником голови партії УНА–УНСО. Захоплений в полон 17 березня 2014 року під час поїздки до Москви. Туди його делегувало керівництво "Правого Сектору" для нібито зустрічі з керівництвом РФ. Росіяни звинувачують його в участі уЧеченській війні, керівництві бандою та участь у ній, та вбивстві та замаху на вбивство двох росы1йських солдат.

Автор: Укрінформ
  Микола Карпюк був заступником голови партії УНА–УНСО
Микола Карпюк був заступником голови партії УНА–УНСО

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22,5 років колонії суворого режиму.

Станіслав Клих

Кияиин працював викладачем Київського транспортно-економічного коледжу. У 2004-2014 роках був членом партії "Партії Регіонів". Росіяни захопили його у полон 11 серпня 2014-го року під час поїздки до знайомої, що проживала в росыйського міста Орел.

Автор: Дзеркало тиждня
  Павло Клих не підтримував євроінтеграцію, мав проросійські погляди
Павло Клих не підтримував євроінтеграцію, мав проросійські погляди

Про те, що Клих потрапив до полону росіяни сповістили його матір: посеред ночі написали СМС. Звинуватили його в участі у І Чеченській війні. 26 травня 2016 року його засудили до 20 років колонії суворого режиму.

За весь час полону Станіслав піддався тортурам, що призвели до непоправних змін в його психіці.

Олексій Сизонович

Харків'янина затримали у вересні 2016 року російські прикордонники коли він їхав до міста Донецьк Ростовській області. Звинувачують в організації терактів на території України та Росії.

Автор: Радіо.Свобода
  Олексія Сизоновича звинуватили в тероризмі
Олексія Сизоновича звинуватили в тероризмі

Тортури, які здійснювали по відношенню до нього призвели до 2-х випадків клінічної смерті. 31 липня 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Російської Федерації засудив його до 12 років позбавлення волі.

Олег Сенцов

Кримчанина затримали окупанти в Сімферополі у травні 2014 року. Звинуватили в організації терактів у Криму. Нібито він лідер терористичної групи і готував у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Русская община Крыма" та представництва партії "Единая Россия" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року.

Автор: Газета "День"
  Олег Сенцов почав вести антиросійську діяльність під час окупації Криму
Олег Сенцов почав вести антиросійську діяльність під час окупації Криму

25 серпня 2015 о 14:30 за київським часом у Ростові-на-Дону суддя Сергій Михайлюк засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. У тюрмі режисер голодував 198 днів. Вимагав звільнити всіх українських політв'язнів.

Автор: РосЗМІ
  Артура Панова звинувачують в тероризмі
Артура Панова звинувачують в тероризмі

Артур Панов

Український активіст незалежний журналіст. Був викрадений та перевезений в РФ на початку 2015 року. Знайшовся в російській колонії №22 міста Кемерово. Росіяни звинуваили його в тероризмі та засудили на 5 років. У 2017 році об'явили, що хлопець загинув в тюрмі. Однак цей фейк спростували. Згодом Артур оголосив голодування з вимогою екстрадиції до України.

Автор: РосЗМІ
  Активіст має інвалідність через ампутовану ногу, цукровий діабет та проблеми з сердцем
Активіст має інвалідність через ампутовану ногу, цукровий діабет та проблеми з сердцем

Едем Бекіров

Бекірова затримали 12 грудня 2018-го року. Звинувачують в поширенні 10 кг тротилу і бойових патронів. За свідченням "свідка" Бекіров передав йому вибухівку та боєприпаси, які він повинен був сховати в районі Красноперекопська, але вирішив розкрити цей задум спецслужбам ФСБ.

МОРЯКИ

Українські моряки потрапили до полону 25 листопада 2018 року. Переганяли МБАК "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яні Капу" з порту Одеси до порту Маріуполь. В Чорному морі о 21:20 на них напали російські прикордонники. Буксир піддався таранам російського військового судна "Дон", разом із цим окупанти підняли в повітря військові авіацію.

Росіяни захопили у полон 24 моряка - Романа Мокряка, Дениса Гриценка Юрія Без'язичного, Богдана Головаша, Богдана Небилицю, Сергія Поповя, Владиславя Костишиня, В'ячеславя Зінченка, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Олега Мельничука, Володимира Лісового, Андрія Шевченка, Юрія Будзило, Сергія Чулібу, Михайла Власюка, Віктора Безпальченка, Володимира Терещенка, Євгенія Семидоцького, Володимира Варимеза та офіцера СБУ Андрія Драча. Трьох із них поранили —Андрія Артеменка, Василя Сороку та Андрія Ейдера. У Василя Сороки осколком снаряда ушкодило нерви та артерію у лівому передпліччі.

Автор: Сьогодні
  Не визнали себе винними, називають себе військовополоненими
Не визнали себе винними, називають себе військовополоненими

Моряків звинувачують в ніби-то порушенні державного кордону з РФ.

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію в якій визнала незаконним затримання українських моряків. 14 березня в Організації об'єднаних націй моряків визнали військовополоненими.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, що Росія має негайно звільнити 24 військовополонених українських моряків та повернути три кораблі.

З початку вторгнення Росії на територію України та анексії Криму було незаконно захоплено понад 200 громадян України. Їх, всупереч Конвенції про окуповані території, судили та вивезли в тюрми РФ.

З 2014-го Україні вдалось повернути частину політв'язнів. Якими способами це зробили та як ще можна повернути бранців, Gazeta.ua розповіла Ольга Скрипник із Кримської правозахисної групи.

Зараз ви читаєте новину «Кого витягли з полону Росії: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі