понеділок, 06 травня 2024 08:55

Поливаний понеділок: народні традиції та обряди

Поливаний понеділок: народні традиції та обряди
Поливаний понеділок цього року припадає на 17 квітня. Фото: kolizhanka.com.ua

Понеділок після Великодня у народі називають Поливаним. Цей день символізує очищення та поновлення фізичної й духовної енергії.

Його ще називають Обливаним, Великоднім, Світлим понеділком або Уливанкою. Поливаний понеділок, який цьогоріч припадає на 6 травня, – значною мірою християнізоване давнє українське народне свято, що символізує духовне весняне очищення, пише Gazeta.ua.

За народною традицією, хлопці у Поливаний понеділок обливають дівчат водою. Якщо дівчину не облили, то для неї це вважалось ганьбою. А дівчата можуть "помститися" хлопцям у вівторок. Щоправда, від купання можна відкупитися писанками або крашанками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православний календар на квітень 2023: нагадуємо про головні церковні дати

У обливаний понеділок також прийнято ходити у гості до хрещених із дарунками. Зазвичай, несли освячену паску та крашанки. Хрещені також дарували на знак вдячності подарунки.

Вважають, що вода у Великодній понеділок стає цілющою та оздоровлює від різних хвороб. Тому люди обливали водою одне одних. Окроплювали також худобу, птицю та бджоли з вуликами.

Спостерігаючи за погодою, помітили: якщо понеділок дощовий, то таким же буде й літо.

На весну припадає кілька великих православних свят, які ще називають дванадесятими. Загалом у році таких християнських свят 12. Більшість з них мають фіксовані дати. Але деякі прив'язані до святкування Великодня. Gazeta.ua вирішила нагадати, коли цьогоріч церква відзначає найбільші свята.

Зараз ви читаєте новину «Поливаний понеділок: народні традиції та обряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі