вівторок, 01 серпня 2023 12:11

Для ЗМІ створять словник "небажаних" слів

Для ЗМІ створять словник "небажаних" слів
Нацрада займається боротьбою з дискримінацією у медіа. Фото: Pexels

В Україні створять словник "небажаних" слів та критерії неприпустимої до поширення в медіа інформації.

Йдеться не лише про почуття вірян, а й про чутливі спільноти – етнічні, національні, ЛГБТІК, спільноти людей з інвалідністю, ветеранські та інші. Про це сказала голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми маємо формувати медіапростір, вільний від дискримінації, фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками", – вказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цензура в інтернеті": Нацрада відповіла на побоювання українців

Регулятор провів зустрічі з ромською, єврейською, кримсько-татарською спільнотами, мусульманськими організаціями, Всеукраїнською радою церков і релігійними організаціями. Ведеться співпраця з офісом омбудсмена через меморандум про спільні дії.

"Готуються меморандуми й із означеними спільнотами – ця робота викликала неабияку громадську підтримку. Результатом цих зустрічей мають бути напрацьований словник "небажаної" лексики і критерії до інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа", – наголосила голова Нацради.

Медіарегулятор буде користуватися цими критеріями під час ухвалення своїх рішень, доки органи співрегулювання не напрацюють відповідні кодекси.

У планах провести зустрічі з представниками арабських спільнот, ветеранськими організаціями, організаціями, що представляють людей з інвалідністю.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про медіа" 29 грудня. Ухвалення закону є однією з вимог для вступу України до Європейського Союзу.

Рада національної безпеки та оборони ще 11 лютого 2022 року запровадила санкції проти телеканалу "Наш", який належить колишньому "регіоналу" Євгену Мураєву.

Зараз ви читаєте новину «Для ЗМІ створять словник "небажаних" слів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі