середа, 02 серпня 2023 01:30

Квартал вікінгів та маяк: що знайшли археологи у Стамбулі

Квартал вікінгів та маяк: що знайшли археологи у Стамбулі
Археологи розкопали давньогрецьке місто Батонея. Фото: Arkeonews

Археологи здійснили значні відкриття під час розкопок у давньогрецькому місті Батонея у стамбульському районі Авджілар.

Знайшли ранні хетські сліди, що робить їх найважливішою знахідкою у дослідженні. Це перші виявлені сліди древньої цивілізації хетів на європейському континенті. Знайшли також сліди фракійсько-фригійських племен, існування яких було предметом суперечок. Тепер підтверджено, що вони мігрували з Босфору до Анатолія за 3 тис. років до нашої ери, пише Arkeonews.

Керівниця розкопок Шенгюль Айдінгун назвала Батонею дивовижним портовим поселенням, а не просто стародавнім містом. Знайшли сліди двох стародавніх гаваней, так званих "Великої" та "Малої", які датуються елліністичним та римським періодами. Під час розкопок виявили і стародавній маяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Стамбулі виявили підземелля

Археологи розкопали стародавні портові будівлі, велику відкриту цистерну часів імператора Костянтина, залишки замку та великий палацовий комплекс з мозаїчними підлогами.

У межах стародавнього міста дослідники виявили сліди кварталу вікінгів. Польський експерт з історії Скандинавії Блажей Станіславський вказав на сім доказів перебування вікінгів у Батонеї.

В античному місті Кібіров на території сучасної Туреччини археологи виявили 30 могил. Розкопки проводили в руїнах великого храмового комплексу. Могили виявили під базилікою. Це вказує на те, що поховання належали представникам еліти.

Зараз ви читаєте новину «Квартал вікінгів та маяк: що знайшли археологи у Стамбулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі