середа, 18 липня 2018 10:21

"Колосальна комерційна операція" - як провели перший джазовий фестиваль

"Колосальна комерційна операція" - як провели перший джазовий фестиваль
Newport Jazz Фестиваль 1954. Фото: https://jazzpeople.ru

Перший фестиваль джазової музики Newport Jazz Festival пройшов в американському місті Ньюпорт 18 липня 1954 року. Ньюпорт - курортне містечко на острові Акіднек штату Род-Айленд. Його неофіційна популярна назва - "Океанський Штат".

Вперше джаз зазвучав наприкінці XIX ст. в Америці та відразу ж ознаменував собою початок принципово нового руху. Завдяки таким великим музикантам Луї Армстронгу, Дюку Еллінгтону, Гленну Міллеру джаз швидко "обростав" новими рухами та напрямами. 1-й фестиваль джазу задумав бостонський піаніст Джордж Уейн. Його називали "найвідомішим у світі імпресаріо джазу". З одного боку, це була "легалізація чорного джазу в суспільстві білої більшості", з іншого - "колосальна комерційна операція".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На першому джазовомі концерті в союзі Микита Хрущов вийшов із залу

Один із найстаріших джазових фестивалів Америки - Newport Jazz Festival відбувся завдяки ініціативі відомої світської дами Елейн Лоріллард та її чоловіка Луї Лорілларда. Зібрав 11 тис. глядачів. Хедлайнерами на майданчику були легендарні інструменталісти та вокалісти Америки - Біллі Холідей, Діззі Гіллеспі, Лестер Янг, Боббі Хаккет, Ленні Трістана.

Наприкінці 60-х років організатори фестивалю включили в музичну програму фолк, рок, соул і фьюжн, тим самим привертаючи увагу ширшої аудиторії. У 1972 році фестиваль вперше "переїхав" до Нью-Йорка, зберігши при цьому свою первісну назву. З 1981 року Newport Jazz Festival знову повернувся до Ньюпорта на красиве місцеве узбережжі. У 2014 році фестиваль відзначив своє 60-річчя туром по Америці.

30 травня 1962 року вперше джазмени США виступали в СРСР. Американець Бенні Ґудмен зі своїм ансамблем дав перший з шести концертів. Перший концерт оркестру Ґудмена відбувся в Палаці спорту в Лужниках. На виступ прибуло все радянське керівництво.

Зараз ви читаєте новину «"Колосальна комерційна операція" - як провели перший джазовий фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі