пʼятниця, 09 грудня 2022 04:00

Вчені розповіли, як вживання навіть малих доз алкоголю під час вагітності може вплинути на дитину

Вчені розповіли, як вживання навіть малих доз алкоголю під час вагітності може вплинути на дитину
Зміни у мозку спостерігалися в майбутніх дітей навіть через низький рівень впливу алкоголю. Фото: Пульс

Вживання алкоголю під час вагітності навіть у невеликих та помірних кількостях може змінити структуру мозку дитини та затримати її розвиток.

Вчені проаналізували МРТ-знімки 24 ненароджених дітей, матері яких ствердно відповіли на запитання, чи вживали вони алкоголь. На момент МРТ плід знаходився у терміні від 22 до 36 тижнів.

У дослідженні взяли участь 24 жінки, з яких:

– троє вказали, що вживають від 14 до 42 г чистого спирту на тиждень;
– дві майбутні матері пили по 56-84 г за той самий період;
– одна мати вживала в середньому стабільно близько 200 г етанолу;
– шість матерів повідомили як мінімум про один епізод пияцтва за сім днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розробили новий препарат від Альцгеймера – вперше за 30 років

З'ясувалося, що в середньому мозок дітей від матерів, які вживали алкоголь, розвивався значно повільніше.

Зокрема, було відзначене відставання у розвитку скроневої борозни. Ця ділянка мозку бере участь у соціальному пізнанні, аудіовізуальній інтеграції та розвитку мови, зазначили автори дослідження.

Зміни у мозку спостерігалися в майбутніх дітей навіть через низький рівень впливу алкоголю. Вони сприяють когнітивним та поведінковим труднощам, які можуть виникнути у таких дітей у ранньому віці.

Втім, дослідники кажуть, що неясно, як ці зміни мозку вплинуть на дітей після їхнього народження. Однозначну оцінку можна буде зробити лише згодом.

Жінки, які споживають навіть помірні дози кофеїну в першому триместрі вагітності, народжують дітей на зріст трохи нижче середнього.

До восьми років різниця сягає вже двох см. Таких висновків дійшли американські вчені з Національного інституту здоров'я. Вони проаналізували результати двох досліджень, у ході яких спостерігали за кількома сотнями вагітних, а потім ще вісім років за їхніми дітьми, пише Jama Network Open.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розповіли, як вживання навіть малих доз алкоголю під час вагітності може вплинути на дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі