четвер, 11 квітня 2024 00:31

Як пропуск сніданку впливає на сон

Як пропуск сніданку впливає на сон
Між пропуском сніданку та сном знайшли взаємозв'язок Фото: pinterest

У багатьох родин ранок є найбільш хаотичним часом доби. І дуже часто пропускають сніданок.

Науковці після довгих досліджень виявили, що відмова від сніданку потенційно може погіршити якість вашого сну, пише healthdigest.

Якщо ви пропускаєте тарілку яєць або чашку грецького йогурту, можливо, ви погіршуєте якість свого сну пізнішої ночі.

Експерти Sleep Number пояснюють, що час прийому їжі, зокрема сніданку, може або підтримувати, або протидіяти нашому природному циркадному ритму або циклу сон-неспання.

Згідно з дослідницькою статтею 2023 року, опублікованою в науковому журналі Nutrients, пропуск прийому їжі був пов'язаний із порушенням метаболізму та наших периферичних циркадних годинників. У той час як наш центральний циркадний годинник керується переходами між світлом і темрявою, наш периферійний циркадний годинник працює за вказівками нашого центрального годинника та реагує на додаткові подразники, такі як сигнали годування.

Науковці дослідили режим сну понад 700 студентів коледжу. Хоча цей зв'язок не був статистично значущим, дослідники встановили, що частота сніданку може впливати на хронотип сну або час сну та пробудження. Згодом це може вплинути на якість сну, тоді як сніданок щодня був пов'язаний із покращенням якості сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому сніданок має бути солоним, а не солодким: пояснення біохіміка

Коли ми пропускаємо сніданок, нам не вистачає енергії для фізичних вправ та інших звичок, які підтримують сон.

Також може існувати зворотний зв'язок між сніданком і якістю сну. Дослідники проаналізували здоров'я сну сотень підлітків і вирішили визначити, чи вплинуло це на їхні харчові звички наступного дня. Висновки показали, що коли підліткам потрібно більше часу, щоб заснути або коли вони спали довше чи менше, ніж зазвичай, вони, швидше за все, пропустять сніданок наступного ранку.

"Коли ви їсте здоровий сніданок, ви бадьорієте і протягом дня обираєте здоровий вибір, що дає вам енергію для фізичних вправ і догляду за собою, щоб ви краще спали вночі. Люди, які снідають, також, як правило, краще контролюють свою вагу, а люди з надмірною вагою або ожирінням також мають проблеми зі сном", - сказала дієтолог Лінелл Росс.

Хоча денний сон має погану репутацію, він водночас і має багато переваг, які підтверджені наукою. Денний сон зменшує втому, підвищує працездатність і пильність та покращує настрій.

Денний сон може позитивно впливати на сексуальне життя. Наприклад, покращити вашу витривалість і загальний настрій.

Зараз ви читаєте новину «Як пропуск сніданку впливає на сон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі