субота, 09 березня 2024 21:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Відновлення України обійдеться вп'ятеро дорожче за план Маршалла - Bloomberg

Відновлення України обійдеться вп'ятеро дорожче за план Маршалла - Bloomberg
Дедалі більше компаній поступово збільшують свою інвестиційну присутність в Україні, готуючись розпочати процес відновлення. Фото: bloomberg

Ситуація на лінії фронту в Україні не дає уявлення про те, коли і як може закінчитися війна.

Однак дедалі більше компаній поступово збільшують свою інвестиційну присутність в Україні, готуючись розпочати процес відновлення. Як пише Bloomberg, за оцінками Європейського інвестиційного банку, на відновлення України може піти понад $1 трлн державного і приватного капіталу.

З поправкою на інфляцію, це більш ніж у п'ять разів більше, ніж фінансований США план Маршалла, який сприяв промисловому відродженню Європи після поразки Німеччини.

Як пише видання, вже є приблизний план, який дає уявлення про те, як відбуватиметься майбутнє відновлення.

Турецькі компанії відновлюють мости і дороги, постачаючи генератори енергії та мобільні лікарні. Зокрема, турецька Onur Group займається ремонтом підірваних мостів, наприклад, в Ірпені. Також спільно з південнокорейською компанією Samsung C&T Corp. компанія Onur Group будувала мобільні лікарні в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарія підтримала використання заморожених активів РФ для фінансування України

Зрештою компанія хоче відновити реконструкцію міжнародного аеропорту "Дніпро" і низку проєктів зі створення автомагістралей. Стамбульська компанія Dogus Construction відновлює три мости за підтримки Великої Британії й очікує, що в майбутньому на реконструкцію буде укладено контракти на суму "пару мільярдів доларів".

Німецькі та австрійські компанії планують будівництво підприємств у сфері інфраструктури та оборони. Так, у лютому гігант Rheinmetall AG оголосив про плани створити в Україні підприємство з виробництва таких необхідних 155-мм артилерійських боєприпасів.

Австрійська компанія Waagner-Biro Bridge Systems, що виробляє модульні сталеві естакади, які з'єднують річки і долини, вже запустила виробництво на заводі на заході України.

JPMorgan Chase & Co. чекає на робочі групи для "передпроєктного планування", а Данія наразі пожертвувала 120 млн євро ($130 млн) на відновлення суднобудівного вузла Миколаєва.

Виробник будівельних матеріалів Fixit з минулого року будує новий виробничий майданчик на заході України, а хімічна компанія Bayer AG оголосила про інвестиції у виробництво насіння.

Як пише Bloomberg, з огляду на те, звідки надходитимуть гроші, американські та європейські компанії, найімовірніше, отримають левову частку контрактів, коли вони надійдуть.

У США розробляють новий проєкт допомоги Україні.

Над документом працюють спікер Палати представників Майк Джонсон та голови ключових комітетів. Про це повідомляє NBC News.

На їхню думку, альтернативний проєкт, зможе пройти Конгрес без відштовхування консерваторів, які виступають проти подальшого фінансування України.

Серед нових пропозицій республіканців - виділення частини невоєнної допомоги у формі кредиту. Зазначається, що економічна допомога уряду України та підтримка його довгострокових зусиль щодо відновлення країни також залежатиме від кредиту відповідно до цього плану. Російські активи, конфісковані урядом США, також можуть бути використані як застава за кредитами.

Зараз ви читаєте новину «Відновлення України обійдеться вп'ятеро дорожче за план Маршалла - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі