середа, 22 травня 2024 16:52

В Україні можуть подорожчати продукти: яка причина

В Україні можуть подорожчати продукти: яка причина
Продукція аграріїв може здорожчати через підвищення акцизів на пальне. Фото: Pexels

Після підвищення акцизу відразу подорожчає пальне та продукцію аграріїв.

Збалансування подорожчання може лише зниження цін на нафту. Але вони не змінюються, передає ЛБ.

Якщо Верховна Рада схвалить підвищення акцизу, то перший етап підвищення цін на пальне припаде на початок жнив. Це вплине на аграріїв. Вони не можуть зробити запас, бо склади пального можуть стати ціллю для російських ударів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін хоче значно підвищити акцизи на пальне - оприлюднили суми

"Коли влітку 2023 року повернули ПДВ й акцизи на пальне, тоді ціни піднялися в межах 6 гривень. Зараз ми очікуємо, що така ініціатива може обернутися зростанням десь до 5 відсотків. Липень - це активна фаза збиральної кампанії. Аграрії закуповують запаси пального під час роботи. Відповідно, якщо підвищать акциз, то це будуть додаткові витрати й цю ціну доведеться закласти в товар", - сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Уряд України схвалив законопроєкт, що передбачає підвищення акцизів на пальне. Закон ще має затвердити парламент.

Згідно із запропонованими змінами, акцизи на бензин будуть підвищені до 359 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо - до 330 євро за 1000 літрів, а на скраплений газ - до 70 євро за 1000 літрів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть подорожчати продукти: яка причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі