вівторок, 03 січня 2012 11:09

Торти з трояндами й орхідеями вимагають філігранної роботи
12

Фото: фото: Ігор ЛІСКОНОГ

Уляна Коцаба, 39 років, - відомий у Івано-Франківську арт-кондитер. Жінка – самоучка. З тортами працює другий рік.

Її кулінарна родзинка – мастика. Нею поливає торти, робить різноманітні фігурки . Та найулюбленішим є приготування квітів: орхідеї, маки, лілії, ромашки.

Це майже філігранна робота. Її удосконаленню немає меж. Уляна розповідає, що спочатку троянди на торт робила за п"ять хвилин, тепер одна квітка займає не менше 15 хвилин. Зате пелюстки тонкі й прозорі, немов живі.

"Я працюю в основному з молочною мастикою, - розповідає майстриня. - З цього матеріалу можна ліпити що завгодно – і туфельку, й машинку, й ляльку чи ангелика".

Мастика - це суміш сухого молока, згущеного молока і цукрової пудри. На смак нагадує цукерки "Корівка" або іриски. Колір дає барвник. Найкраще замовити через Інтернет з Росії. Суміш треба добре вимішати, а потім розкачати, як тісто на вареники. Найпростіше для початківця братися за троянду. Має бути 25 пелюсток. Майстер-клас можна знайти в Інтернеті.

У доробку Уляни понад три сотні тортів. І ювілейних, і весільних, і дитячих. Кожен має свою історію.

Каже, за кордоном прийнято фігурки з тортів залишати напам'ять. Вони з часом твердіють, але не псуються. Щоправда, міль їх дуже полюбляє.

Рецепти тортів Уляна зібрала з родинних кулінарних книг.. Зараз арт-кондитер використовує декылька класичних пляцків. Це - "Медовик", "Пісочний", "Перлина", "П'яна вишня". А також сім бісквітів, серед яких екзоти - бісквіт з білим шоколадом та апельсиновою цедрою, бісквіт на йогурті, бісквіт на згущеному молоці. Плюс ще сім варіантів кремів і суфле. Але двох однакових робіт ви не зустрінете - ані за наповненням, ані за оздобленням.

Всі продукти для тортів - натуральні. Втім, ні вершки, ні масло на базарі не купує, а лише у магазині, із сертифікатом. Бере шоколад, а не кондитерські плитки. Домашні яйця, а не консервований продукт чи порошок, тільки натуральний мед, харчові фарби замовляє у Росії або Америці - наголошує жінка.

Зараз ви читаєте новину «Торти з трояндами й орхідеями вимагають філігранної роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі