Європейський Парламент обговорює можливість заборонити донер кебаб через надмірний вміст фосфатів у м'ясі.
Норма фосфатів у м'ясі не регулюється законодавчо і може нанести шкоду здоров'ю, повідомляє Heute.
Фосфати додають у сире мясо. Потім його глибоко заморожують. Завдяки фосфатам розморожене приготоване м'ясо залишається соковитим.
Єврокомісія пропонує чітко встановити норму фосфатів.
Соціалісти та "зелені" - проти, говорять, фосфати шкідливі для людини в будь-якій кількості.
"Якщо противники фосфатів отримають в Європарламенті перевагу, це буде означати смертний вирок для всієї донер-індустрії в ЄС," - говорить Кенан Коюнцу, глава Асоціація виробників донерів та грилю в Німеччині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відкрити кафе в автобусі
В середньому, європейський донер кебаб містить 130 мг фосфатів. Небезпечною дозою для людини є понад 4,2 тис. мг на день, стверджує Европейске агентство з безпеки харчових продуктів. Аби нашкодити здоров'ю, за день треба з'їсти 33 донер кебаби.
В опитуванні, котре запустив сайт Heute, взяли участь близько 1,2 тис чоловік. 39% підтримали варіант "Донер кебаб нікому не потрібний", 29 % - "Жахливо, я не можу жити без мого кебаба!", 22% - "Шкода, але я не надто від нього залежний", і 10% зізналися, що їх це не обходить.
Основи здорового харчування – досить прості і однакові для кожного. Їжте поживну і різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження. Замінюйте м'ясо і м'ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м'ясо птиці і нежирне м'ясо. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
Коментарі