неділя, 11 квітня 2021 07:20

Скинули епатажного диктатора, який проголосив себе "королем Шотландії"

Скинули епатажного диктатора, який проголосив себе "королем Шотландії"
Іді Амін / Wikipedia

11 квітня 1979-го загони "Національного фронту визволення Уганди" за підтримки військ Танзанії, зайняли столицю Уганди місто Кампала. Воєнний диктатор Іді Амін, який 8 років проводив політику геноциду щодо етнічних меншин, втік в Лівію, звідки в Саудівську Аравію.

Генерал Іді Амін прийшов до влади в результаті військового перевороту 25 січня 1971-го, коли усунув від влади самопроголошеного президента Мілтона Оботе, разом з яким 5 років перед цим позбавив влади першого президента незалежної Уганди Едварда Мутесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37 років тому завершився "африканський соціалізм"

Оголосивши себе президентом і верховним головнокомандувачем, Амін зупинив дію конституції, передав урядові повноваження "Раді оборони", яка складалась лише з військових, і призначив офіцерів на ключові державні посади. Більшість постів до 1977-го займали одноплемінники Аміна, що був вихідцем з невеликого племені каква, яке сповідує іслам і складає абсолютну меншість в Уганді.

За посередництва лівійського лідера Муаммара Каддафі Амін порозумівся з СРСР і проголосив політику "африканського соціалізму", під час побудови якого жорстоко переслідував опозицію, інтелігенцію і громадських активістів, націоналізував власність іноземних компаній та вислав з країни 80 тис. азіатів, переважно індійців, експропріювавши їх майно. Це привело до міжнародної ізоляції Уганди та загострення стосунків із сусідніми Кенією і Танзанією.

Коли у листопаді 1978-го в автокатастрофі постраждав віце-президент, генерал Мустафа Адрісі, Амін сприйняв це як спробу замаху. Вірні Адрісу війська підняли заколот, після придушення якого частина з них втекла в Танзанію. Розцінивши це як втручання у внутрішні справи Уганди, 1 листопада 1978-го Амін оголосив війну Танзанії, яку за півроку програв, попри підтримку Лівії та "Організації звільнення Палестини".

11 квітня 1979-го загони "Національного фронту визволення Уганди" і війська Танзанії зайняли Кампалу, змусивши Аміна втікати в Лівію, звідки у 1980-му він втік в Саудівську Аравію.

У 1989-му Амін з невеликим загоном спробував повернутися до Уганди через Демократичну республіку Конго, проте війська президента ДРК Мобуту Сесе Секо змусили його повернутися в Саудівську Аравію. Там у віці 75 років Амін помер 16 серпня 2003-го від ниркової недостатності.

Погано освічений, ексцентричний і психологічно неврівноважений Амін, після розриву дипломатичних стосунків із Великою Британією у 1977-му проголосив себе "королем Шотландії" і "підкорювачем Британської імперії", вимагаючи від королеви Єлизавети II передати йому повноваження правителя Британської Співдружності і перенести столицю Співдружності в Уганду. Туди ж мав намір перенести і штаб-квартиру ООН. У 1978-му оголосив війну США, яку завершив за 1 день проголошенням своєї перемоги.

Епатажна поведінка Аміна, яку вважають наслідком сифілісу мозку або біполярного розладу, стала причиною багатьох непідтверджених чуток. Зокрема, про його канібалізм і особисту участь у масових стратах. Проте фактом залишається те, що, за оцінками Amnesty International, до 300 тис. угандійців стали жертвами масових етнічних і політичних переслідувань та позасудових розправ протягом усього правління Іді Аміна.

Зараз ви читаєте новину «Скинули епатажного диктатора, який проголосив себе "королем Шотландії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі