пʼятниця, 08 грудня 2017 06:06

Клоун, котрий став депутатом, залишає парламент

Клоун, котрий став депутатом, залишає парламент
Сільва в образі клоуна. Тіріріка означає "Злюка". Фото: SHUTTERSTOCK

Бразильського клоуна 52-річного Тіріріку двічі обирали до парламенту країни. Обидва рази отримував перемогу з великою перевагою.

6 грудня 2017 вперше за 7 років виступив на трибуні парламенту. Запевнив - вперше і в останнє. На третій термін іти відмовляється. Зізнається - соромно за колег-депутатів. Пообіцяв повернутися до клоунської роботи, передає ВВС.

Тітіріка, справжнє ім'я якого Франциско Еверардо Олів'єра Сільва, зізнається - йому прикро від того, що він побачив у нижній палаті Конгресу.

"Всі знають, що нам добре платять, аби працювали, але не всі працюють. Лише 8 з 513 депутатів регулярно ходять на засідання. І я один із них. І я цирковий клоун!" - заявив він у своїй 8-хвилиній промові. Перед народом виступив вперше з 2010 року.

Відверто зізнався - "Я не зробив надто багато під час свого терміну. Але я хоча б робив те, за що мені заплатили. Я був тут і голосував так, як хотіли люди".

Закликав інших депутатів звертати більше уваги на людей. Зізнався - постійно відчував упереджене ставлення через своє клоунське минуле.

На останок сказав: "Я іду з високо піднятою головою, а у більшості із вас на це не вистачить сміливості".

Тіріріка був дуже популярним серед виборців. У 2010 балотувався від бразильської Респібліканської партії. Провів кампанію під слоганом "Гірше вже не буде!" Отримав 1,3 млн голосів - більше, ніж інші кандидати.

Не обійшлося без конфузу. Журнал Revista Época звинуватив Тіріріку у неграмотності.

Уміння читати й писати - обов'язкова умова для проходження в парламент. Закріплена законодавчо.

Коміка викликали в суд. Авокат пояснив - Тіріріка має проблеми з моторикою руки. Оскільки заява про те, що він володіє грамотою, має бути написана кандидатом власноруч, чоловікові допомогла дружина: поклала свою руку на його кисть і виводила букви.

Пізніше суду надали відео, де Тіріріка залишає шанувальнику автограф - тримає блокнот лівою рукою, а правою виводить букви. Отже, проблем з моторикою у нього нема - вирішив суд. Підозри про неграмотності кандидата посилилися.

За деякий час чоловіка примусили здати екзамен у залі суду з виборчих питань. Він прочитав заголовок і текст на 2 сторінки. Зміг написати речення із юридичної книги під диктовку.

У грудні 2011 став першим депутатом нового скликання. Сільва зустрівся з натовпом прихильників. Пообіцяв їм зосередити свої сили на питаннях культури та освіти, захисті циркових артистів і циган.

З'явившись у парламенті, найняв 2 юристів і платив їм по $ 8 тис. кожному.

У 2012 став одним із 25 депутатів- номінантів на премію Кращий парламентар року.

У 2013 його визнали депутатом, котрий не пропустив жодного дня голосування.

У 2014 Тіріріка знову пройшов до парламенту, набравши найбільше голосів у Сан-Пауло. Став другим за популярністю депутатом. Втратив майже 340 тис. виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр-міністр Польщі подала у відставку

У 2016 був одним із депутатів, що підтримали імпічмент тодішньої президентки Ділми Русеф (звинувачена в махінаціях з бюджетом заради політичної вигоди та корупційних схемах).

В 2017 проголосував проти суперечливих податкової та трудової реформ. Підтримав розслідування дій президента Міхеля Тремера. Розслідування дало результат. Тремер став першим президентом країни, котрий постане перед Верховним федеральним судом за пасивну корупцію.

Члени палати представників США проголосували проти проекту резолюції про імпічмент президенту країни Дональду Трампу. Проти документа висловилися 364 людини, а за - тільки 58.

Зараз ви читаєте новину «Клоун, котрий став депутатом, залишає парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі