пʼятниця, 13 квітня 2018 02:58

Данія виставила "транзитну" вимогу для підтримки "Північного потоку-2"

Данія виставила "транзитну" вимогу для підтримки "Північного потоку-2"
Канцлер ФРН Ангела Меркель та прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен. Фото: Зік

Данія вирішила пов'язати дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" з гарантіями Росії на продовження транзиту газу в Європу через Україну.

Про це повідомляє dw.com.

"У зв'язку з цим українське питання має вирішальне значення", – заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Расмуссен нагадав, що уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни. Данські закони вимагають, щоб уряд, приймаючи рішення, "враховував геополітичні рамкові умови". Цей аспект зараз вивчає міністерство закордонних справ Данії.

"У випадку з "Північним потоком-2" мова йде не тільки про комерційний проект, але і про політику", - сказав данський прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує Україні "Північний потік-2"

Його будівництво стосується не тільки Данії, тому, за словами Расмуссена, він радий, що канцлер Меркель 10 квітня зробила недвозначну заяву по цій темі.

У понеділок за підсумками зустрічі з українським президентом Петром Порошенком Меркель заявила, що реалізація проекту газопроводу "Північний потік-2" можлива тільки за умови, що Україна продовжить грати роль країни-транзитера при поставках російського газу в Європу. За її словами, при оцінці проекту необхідно враховувати і "політичні чинники".

Компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є "Газпром", має намір завершити будівництво "Північного потоку-2" до кінця 2019 року. Газопровід повинен з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік повинен скласти 1220 кілометрів. Газопровід буде проходити через території Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща і Україна, серйозні питання залишаються і у Єврокомісії.

Зараз ви читаєте новину «Данія виставила "транзитну" вимогу для підтримки "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі