вівторок, 27 березня 2018 12:49

Цинізм Кремля став очевидним: що пишуть світові ЗМІ про депортацію російських дипломатів

Цинізм Кремля став очевидним: що пишуть світові ЗМІ про депортацію російських дипломатів
Видворення російських дипломатів із США та країн ЄС стало найбільшим дипломатичним скандалом. Фото: unian.ua

Видворення російських дипломатів з країн ЄС, США, Канади, Австралії та України, про яке було оголошено 26 березня, стало найбільшим дипломатичним скандалом у світі з часів холодної війни.

Найцікавіші матеріали світових видань про резонансну подію зібрало НВ.

The New York Times

Консолідована світова реакція на хімічну атаку в Британії "затьмарює навіть найтемніші дні глобального протистояння з Радянським Союзом", вважає впливова американська газета The New York Times.
"Спільна акція посилює конфлікт між Росією і Заходом, який посилився після анексії Криму Москвою й інтервенції на сході України 2014 року, а також таємних спроб вплинути на президентські вибори у США 2016 року. Грунтуючись на практиці минулих років, Росія майже напевно дасть відповідь, вигнавши західних дипломатів і наслідуючи принципи конфронтації холодної війни - "око за око, зуб за зуб", - пише The New York Times.

Видання також наводить думку діючих і колишніх дипломатів про те, що реальним тестом ефективності висилки дипломатів буде можливість "утримати Росію від подальшого втручання у справи інших країн".
"Ключове питання для мене полягає в тому, чи переконають Путіна всі ці та подальші заходи, що витрати на вбивство ворогів і "зрадників", а також повалення товариств інших народів з метою "зробити Росію знову великою" того не варті", - цитує The New York Times Пітера Вестмакотта, колишнього британського посла в Сполучених Штатах.

The Times

Світ перебуває в переломній точці боротьби за припинення "нерозважливих амбіцій" президента Володимира Путіна, пише британське видання The Times. У матеріалі видання глава британського МЗС Борис Джонсон оприлюднив окрему заяву в зв'язку з висилкою російських дипломатів.
"Вчора був момент, коли весь цинізм пропагандистської машини Кремля став очевидним для всіх, - зазначає Джонсон. - Західний альянс прийняв рішучі заходи навіть перед обличчям можливої відплати".

У своєму матеріалі The Times також підкреслює роль США і зазначає, з посиланням на представників Білого дому, що Дональд Трамп "був з самого початку залучений до підготовки рішення про висилку агентів розвідки і особисто прийняв рішення закрити російське консульство в Сіетлі".

The Guardian

Британська газета The Guardian у своєму матеріалі про вигнання дипломатів зазначає, що понад 20 західних союзників "проявили солідарність, яка є найбільшим узгодженим ударом по мережах російської розвідки з часів холодної війни".

"Всі разом ми послали сигнал про те, що не терпітимемо триваючі спроби Росії порушити міжнародне право і підірвати наші цінності", - цитує газета британського прем'єра Терезу Мей.

Видання також звертає увагу на формування "коаліції незгодних" всередині ЄС - низки країн, які заявили про свою неготовність взяти приклад інших західних держав і вислати дипломатів. Це Португалія, Австрія, Болгарія, Кіпр, Мальта, Словаччина, Словенія і Люксембург.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Висилай дипломатів правильно" - мережі реагують на масове видворення росіян

CNN

Американський канал CNN відзначає, що рішення США про висилку дипломатів значною мірою стало сюрпризом для громадськості на тлі швидше теплих відносин президента США Дональда Трампа з російським лідером Володимиром Путіним, а також підозрі про втручання Росії в американські вибори на користь Трампа. CNN також звертає увагу, що Трамп досі зберігає мовчання щодо дипломатичного скандалу світового масштабу, що підсилює підозри в подвійності його особистого ставлення до Путіна.
У той же час після висилки дипломатів позиція США в скандалі з отруєнням Скрипаля не залишає сумнівів і вибору американському президенту, вважає впливове американське ЗМІ.

"Заява про те, що США відправлять найбільше число російських дипломатів з часів холодної війни знаменує собою безпомилковий сигнал Кремлю, що всупереч прохолодним відносинам Трампа з НАТО він виступить на боці західних союзників Америки в кризовий час", - відзначає CNN.

Reuters

Висилка дипломатів - це найсильніші заходи, які президент США Дональд Трамп зробив проти Росії після свого приходу до влади, підкреслює в своєму матеріалі агентство Reuters.

"Досі демократи і члени його власної Республіканської партії критикували Трампа за те, що вони недостатньо жорстко відповіли Росії в зв'язку з обвинуваченнями на адресу РФ про втручання у виборчу систему США, включаючи передвиборну кампанію в 2016 році", - нагадує Reuters.

4 березня в британському Солсбері отруїли екс-полковника запасу ГРУ РФ Сергія Скрипаля, який працював і на британські спецслужби, а також його дочку Юлію. Захід упевнений, що до отруєння Скрипалів речовиною А234 причетна Росія, а РФ це заперечує.
У відповідь на це Велика Британія вислала 23 російських дипломатів і призупинила дипломатичні контакти з Москвою. До аналогічних дій вдалися низка західних країн.
Ще жодного разу в історії видворення російських дипломатів не було настільки масовим. Попередній рекорд – 105 чоловік – був поставлений 1971 року, коли на піку холодної війни співробітників посольства СРСР в Лондоні звинуватили в розвіддіяльності і відправили на батьківщину.
Разом із тим уряди Австрії, Нової Зеландії, Туреччини, Словенії та Словаччини вирішили не ускладнювати відносини з РФ і не висилати російських дипломатів.

Зараз ви читаєте новину «Цинізм Кремля став очевидним: що пишуть світові ЗМІ про депортацію російських дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі