четвер, 28 січня 2021 07:30

Антарктиду відкрили 201 рік тому

Антарктиду відкрили 201 рік тому
Карта нідерландського картографа Йоганна Янсоніуса з можливим розташуванням гіпотетичного материка на півдні 1657 року / Wikipedia

28 січня 1820-го шлюпи "Мирний" і "Восток" російської експедиції під керівництвом Фабіана Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва впритул наблизились до шельфового льодовика в районі, відомому нині як Берег принцеси Марти. Ця подія вважається відкриттям 6-го материка — Антарктиди.

Численні експедиції в епоху Великих географічних відкриттів, довели, що Африка з усіх боків омивається морями. У 1642-му голландський мореплавець Абель Тасман відкрив групу островів у південній частині Тихого океану, відому нині як Нова Зеландія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвежці обігнали британців на Південному полюсі

Вперше в 1773-му експедиції англійця Джеймса Кука перетнули Південне полярне коло. Далі рух на південь зупинили льоди. Це дало Куку підстави стверджувати, що, якщо далі на південь є континент, то він недоступний, і не має жодної економічної цінності. Перші землі ще південніше відкрив англієць Вільям Сміт, який 19 лютого 1819 року оголосив власністю британської корони острів Кінг-Джордж, найбільший в архіпелазі Південні Шотландські острови.

Перші материкові землі континенту відкрила російська експедиція на чолі з капітаном Фабіаном Готлібом Беллінсгаузеном під час кругосвітнього плавання. 28 січня 1820-го шлюпи "Мирний" і "Восток" впритул наблизились до шельфового льодовика континенту.

Першою людиною, яка зійшла на берег Антарктиди, вважається американець Джон Девіс, який 7 лютого 1821-го в пошуках колоній тюленів на годину висадився на березі затоки Гьюза. Деякі історики вважають, що першим висів інший американець, капітан китобійного судна Меркатор Купер, який висадився на Землю Вікторії 26 січня 1853 року.

Справжнє наукове дослідження континенту розпочалось у 1890-х і протягом наступних 20 років 6-й континент намагалось підкорити 17 експедицій з 10 країн. Найуспішнішою стала експедиція норвежця Руальда Амундсена, якому в 1911-му вдалось першим досягнути Південного полюсу землі.

Зараз ви читаєте новину «Антарктиду відкрили 201 рік тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі