четвер, 30 квітня 2009 15:57

У Тихому океані знайшли унікальну рибу-телескоп (ФОТО)

Фахівці з австралійського університету Квінсленда виявили в Тихому океані новий вид риб.

Незвичайний екземпляр риби-телескопа був спійманий в малодослідженому районі на глибині 1,5 тис. м.

Риба-телескоп відрізняється особливою будовою очей, які нагадують собою трубки. Розмір нової для фахівців риби невеликий. Її довжина складає 6 см.

В ході дослідження ученими було також спіймано декілька екземплярів морських чортів, декілька риб сімейства Stomiatidae і Malacosteidae.

Риба-телескоп для фокусування світла і отримання картинки використовує не тільки аналоги лінз, як більшість живих істот, у тому числі і людина, але і аналоги дзеркал, подібні до телескопа.

Кажучи науковою мовою, унікальна зорова система риб використовує одночасно рефрактивну і рефлективну оптику. Очі риби нагадують трубки, які здатні фокусувати світло абсолютно різних довжин хвиль. Через таку особливість зору цей морський мешканець здатний в темноті бачити в інфрачервоному світлі, а за наявності достатньої кількості денного світла - в оптичному.

Учені говорять, що очі цих риб за своєю структурою схожі на очі глибоководних риб, що живуть в так званій смерковій зоні океанів на пристойній глибині, де навіть вдень світла майже немає.

"Унікальним цю рибу робить той факт, що її очі поділені на дві частини - перша дивиться тільки вгору, друга - тільки вниз, неначе у риби чотири ока", - говорить Френк.

Деякі види глибоководних риб теж мають розділені очі - "верхні" мають лінзи для фокусування світла, а "нижні" дифракційні трубки - для проглядання темних водних глибин. Проте зважаючи на глибину проживання риб, "верхні" очі цих риб майже нічого не бачать, оскільки в цьому просто немає потреби.

Риба-телескоп мешкає не так глибоко і має однаково добре розвинені "верхні" і "нижні" очі. Ця риба може як фокусувати світло, так і відображати його в інфрачервоному світлі "нижніми" очима. Для стабілізації картинки в очах риб-телескопів є складна система стабілізаторів, аналогічних штативам у фото- і відео-зйомці.

За матеріалами Zhelezyaka.com, CyberSecurity

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані знайшли унікальну рибу-телескоп (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі