неділя, 19 листопада 2017 22:49

"Свої ліжники кидаю у річку на ніч" - як роблять відомі яворівські ковдри
9

Яворівський ліжник
Фото: Любов Рибенчук
Пальто у техніці ліжникарства
Килим з вовни
Пальто у техніці ліжникарства
Яворівський ліжник

Село Яворів на Івано-Франківщині - унікальне. Тут у кожній хаті тчуть теплі вовняні ковдри - ліжники. Їх можна купити на відомому Косівському базарі або замовити у майстринь.

"У Яворові є всі умови для виготовлення ліжників. Єдині маємо кілька валил на річці - кіш, куди з метрів п'яти падає вода. Готові ліжники закидаємо туди. Вони під тиском води крутяться кілька годин. Від того зсідаються, робляться товстішими, позбуваються запаху. Якщо кинути їх у пральну машинку, вийде зовсім інша структура матеріалу", - розповідає 39-річна Любов Рибенчук. Почала ткати ліжники ще до школи.

Автор: Любов Рибенчук
  Килим з вовни
Килим з вовни

Навчають цьому ремеслу у селі кожну дівчину.

"Уже нема так, як ще 15 років тому - тоді у кожній хаті ткали. Більшість дівчат після школи їдуть вчитися. Але все одно кожна від народження уміє ткати. І мій 14-річний син уміє, - додає Любов. - Технологія - незмінна. Хіба раніше не було таких кольорів шерсті. Пам'ятаю, тато їздив у Молдавію. Привозив два мішки вовни. Її завжди закуповували. Бо скільки це потрібно овець тримати? Однієї на пів-ліжника не стане.

Кілограм якісної фарбованої шерсті коштує 70 гривень. На півторачний ліжник її потрібно не менше чотирьох кілограмів. Купую основу. Плачу за валило. Собівартість виробу виходить 400 гривень".

Автор: Любов Рибенчук
  Яворівський ліжник
Яворівський ліжник

Двоспальний ліжник на замовлення у Любові коштує від тисячі гривень. На базарі ціни починаються від 500 грн. Найдешевші зроблені з сірої вовни.

"Якщо добре розумієтеся на ліжниках, можете купувати їх на базарі. Але краще не ризикувати, - говорить Любов. - Я звертаю увагу на найменші дрібниці. Роботи не повторюються - постійно шукаю щось нове.

Довго пряду тоненьку нитку, щоб ліжник був цупкий і не розлазився. Довго тчу. Роблю подвійну роботу, порівняно з деким.

Інші, буває, приносять у валило трохи сполоснути ліжники від запаху. Я свої кидаю у річку на ніч, аби добре звалилися.

На базарі з'явилося багато польських покривал, які можна прийняти за ліжник. Вони трохи дешевші, бо не повністю натуральні.

Правильний ліжник має бути важкуватий. Такий - корисний для здоров'я, якщо під ними спати. Зігріває в одну секунду. Дуже теплий, і водночас тіло під ним ніколи не потіє, бо пропускає повітря. Кажуть, лікує радикуліт".

Читайте також: Дали три кілограми бринзи. Кілограм зіпсувався

Також Любов робить килими, панно та верхній одяг у техніці ліжникарства.

Автор: Любов Рибенчук
  Пальто у техніці ліжникарства
Пальто у техніці ліжникарства

Перша інформація про гуцульські ліжники з'являється у документах XVII ст. Згадується, що ними платили данину. У давнину ліжникарство було поширене в інших регіонах України. Нині їх виробляють лише у Карпатах.

Зараз ви читаєте новину «"Свої ліжники кидаю у річку на ніч" - як роблять відомі яворівські ковдри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі