субота, 15 грудня 2012 02:30

Собаки допоможуть боротися з сонливістю

Собаки допоможуть боротися з сонливістю
Фото: xeberler24.com

Бельгійські вчені з'ясували, що спеціально навчені собаки можуть допомогти людям із важкими порушеннями сну уникнути небезпеки.

У дослідженні брала участь 35-річна жінка з важкою формою денної сонливості. Пацієнтка відчувала напади сну до шести разів на день і іноді могла проспати до 16 годин підряд.

До останнього часу цей рідкісний розлад заважав соціальному життю жінки та обмежував її у використання суспільного транспорту, оскільки вона зазвичай засинала, варто було їй лише присісти на кілька хвилин. Іноді вона навіть забувала, звідки розпочала свій шлях.

Оскільки спеціальні ліки не поліпшили стан жінки, вона звернулася у громадську благодійну організацію, яка навчає собак для людей із порушеннями зору або слуху.

Спочатку собака навчився будити пацієнтку вранці по звуку будильника, навіть якщо іноді це вимагало 30 хвилин "штурхання". Потім собаку навчили будити господиню після дзвінка мобільного телефону. Надалі тварина могла вже будити жінку, коли це було необхідно, у метро, в автобусі або тролейбусі.

Як зазначають автори дослідження, такий приклад взаємодії людини із собакою може бути використаний для інших пацієнтів із тяжкими, непідвладними лікарській терапії, формами денної сонливості.

Нагадаємо, що минулого року європейські вчені з університетів Единбурга та Людвіга-Максиміліана в Мюнхені дійшли висновку, що сонливість може бути вродженою, зумовленою генами.

Зараз ви читаєте новину «Собаки допоможуть боротися з сонливістю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі