четвер, 17 березня 2016 15:37

17 березня всі ми є ірландцями

17 березня всі ми є ірландцями

Свою історію це свято в католицьких розпочинає ще з початку 17 століття. 17 березня є державним святом в Ірландії, що ознаменоване прийняттям християнства.

Легенда говорить, що саме в 461 році помер католицький єпископ Святий Патрик. Він мав дуже великий авторитет серед духовенства, притримувався аскетичного способу життя та розповсюджував християнські погляди серед ірландців. Хоча до його місії християнство в Ірландії вже було присутнє, втім саме завдяки йому воно остаточно утвердилося як титульна релігія.

Так як Ірландія здавна показувала високі теми еміграційні тенденції, то вже з 18-го і до 20-го століття свято Святого Патріка вийшло за межі Ірландії. Зокрема воно отримало поширення в Північній Америці і слід зауважити, що його святкували не лише етнічні ірландці.

Початкове святкування цього свята, ясна річ, відрізнялася від сучасного.

Так як 17 березня припадає на Великий Піст, то цей день є винятком і сьогодні дозволяється їсти м'ясо (віруючі люди вважають, що Патрік перетворював м'ясо на рибу). Почастувавши вдома страви, згідно з традицією ірландці ходили в гості до друзів і родичів, де дозволяли собі хильнути віскі, потанцювати та розповідати веселі історії.

В цей день символом свята є все ірландське: алкоголь, танці та навіть одяг зеленого кольору. Але офіційним символом Дня Святого Патрика є трилисник конюшини, який Святий Патрік обрав для зображення Святої Трійці. Для оздоблення декору використовують статуетки Святого, прапор Ірландії та фігурки казкових чоловічків.

Протягом 20-го століття у зв'язку з глобалізацією відбулась комерціалізація цього свята. В Північній Америці та Європі часто в містах проводять паради. А ввечері люди відвідують паби, де їм пропонують ірландське віскі або пиво зеленого кольору.

Зараз ви читаєте новину «17 березня всі ми є ірландцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі