неділя, 17 лютого 2019 00:10

"Якщо підозра на інфаркт чи інсульт, хворого везуть до Вінниці. У решті випадків — до Гайсинської лікарні"

Премії виїзним бригадам планують виплачувати щомісяця

2012 року стартувала реформа екстреної медичної допомоги. Проходить у п'яти пілотних областях — Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській та в Києві. Саме вони мають інфраструктуру, можливості для ­перекваліфікації медиків та продемонстрували свою управлінську ефективність під час реформи первинної медичної допомоги, пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я. Систему екстреної меддопомоги планували реформувати за п'ять років, та термін виконання продовжили до 2022-го.

— Минулі роки всі медики Вінниччини, в тому числі й гайсинські, атестувалися, — розповідає головний лікар Гайсинської станції екстреної медичної допомоги Юрій Осадчий, 56 років. — За цей час у Вінниці створили обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, якому ми підпорядковані. Також — єдину оперативно-диспетчерську службу, оснащену GPS-навігацією (ДжиПіЕс-навігація здатна прокладати маршрут з урахуванням організації дорожнього руху і здійснювати адресний пошук. — Газета). Усі дзвінки на 103 потрапляють саме туди. Вінницькі диспетчери розподіляють виклики тим бригадам, які перебувають найближче до пацієнта. Тому ми вже навчилися працювати з планшетами.

Серед інших нововведень — зміна нормативу прибуття бригад та розроблений і введений у дію "Маршрут пацієнта".

— Згідно з маршрутом, ми чітко знаємо, куди везти того чи іншого хворого, — пояснює Юрій Осадчий. — Якщо підозра на інфаркт чи інсульт — до ­Вінниці. Решта випадків — до Гайсинської лікарні. До речі, сюди веземо не лише мешканців сіл нашого району. Якщо в пацієнтів акушерсько-гінекологічна чи інфекційна патологія, а вони проживають у Теплицькому районі, в селах Марківка, Кораблівка, Степанівка, Кивачівка, Цвіліхівка, Дубина, Тополівка, Кублич та Важне, то їх транспортують до Гайсина. Так само Іллінецький район — Дашів та ще 20 сіл обслуговує наша лікарня.

Пілотним проектом також передбачено закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту, обладнання та манекенів для навчально-тренувальних симуляційних центрів. Готуватимуть інструкторів для підвищення кваліфікації відповідно до світових стандартів. Працівникам підвищать зарплату, створять єдині регіональні оперативно-диспетчерські служби.

— Усі етапи реформи Гайсинська станція проходить успішно — транспортом, ліками і планшетами забезпечена. Нині вдосконалюють єдину оперативно-диспетчерську службу. У п'яти пілотних областях вона працює за американською моделлю. А в інших — працює інша модель. Тому, згідно з реформою, їх із часом об'єднають, — каже Осадчий. — Цікавим моментом є перенавчання. Нині набирають людей на курси інструкторів. Вибрали по 6 лікарів та фельдшерів для подальшого спеціалізованого навчання. Гайсинчани не увійшли до того списку, більшість — вінничани. Водії мають пройти 100 годин навчання, фельдшери — 160 і здати екзамени. Потім ті інструктори навчатимуть нас, тобто їх направлять на периферію.

Водії нині масово розраховуються. Людей не влаштовує зарплата в 4 тисячі. Цю проблему намагається вирішити обласна рада. У січні видали премію по 4 тисячі кожному, хто працює у виїзній бригаді. Планується виплачувати її щомісяця. Тепер люди отримуватимуть близько 8 тисяч. Двоє водіїв у Ладижині завдяки цьому повернулися.

Також перейменують посади головного лікаря та начмеда. Для цього я теж буду перенавчатися, пройду курси підвищення кваліфікації. Буду не головним лікарем, а директором станції. А начмед стане директором з медицини. Займатиметься суто ліками. А директори станції виконуватимуть функції менеджменту. Поки ж я як головний лікар займаюся усіма справами.

Залишається проблема із лікарями. Особливо це відчутно на периферії — у Ладижині, Гайсині, Немирові, Теплику. Коли Уляна Супрун очолила міністерство, спрямувала медицину за англо-американською системою. Тобто лікарів на виїздах не має бути, а лише парамедики. Всі ці роки лікарів масово скорочували, вони переходили працювати в інші професії. Хоча у світі практикується ще одна система — німецько-французька. Вона передбачає для парамедиків чергового лікаря. Та й самі станції екстреної допомоги розташовані по кілька на територію. Це забезпечує максимально швидкий доїзд у будь-який куточок міста чи села. На щастя, концепція Супрун помінялася — і вона закликає зберегти лікарів. Але де тепер їх брати, думаємо.

6 мільярдів гривень закладено у державному бюджеті 2019-го на екстрену медичну допомогу. Пілотний проект, що діє на території Вінниччини, фінансуватиметься окремо. На нього передбачено 992,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо підозра на інфаркт чи інсульт, хворого везуть до Вінниці. У решті випадків — до Гайсинської лікарні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають