Із середини липня на ринках та в магазинах починають з'являтися кавуни. Ми відібрали кілька правил, які допоможуть обрати стиглу і смачну ягоду.
Кавуни найкраще купувати біля поля, де вони ростуть. Якщо такої можливості немає, то на ринку. У супермаркетах часто трапляються незрілі.
Розмір ягоди має бути середнім — не більше 6–10 кг. Краще брати кавун, який вкритий яскравими контрастними смугами. Мають бути блискучі та тверді. М'яка шкірка у недозрілих ягід. Пляма на боці, на якому кавун лежав на землі, має бути жовтою або помаранчевою. Білий колір свідчить про несприятливі умови дозрівання.
По кавуну можна стукати. Дзвінкий звук означає, що ягода стигла. Можна кавун злегка стиснути. Дозрілий буде пружинити і потріскувати.
У зрілої ягоди хвостик жовтий і підсушений.
Якщо купуєте половину кавуна, то звертайте увагу на м'якуш. Стиглий матиме яскраво-червоний колір. Якщо є фіолетовий відтінок — кавун насичений нітратами.
Солодшими будуть плоскі і широкі кавуни.
Коментарі