Полтавець 27-річний Роман Вовк п'ять місяців тому відкрив власну справу — виготовляє чипси із фруктів і м'яса. Називає їх "фріпсами" і "джерками" відповідно. Має близько сотні клієнтів на місяць. Більшість — із Полтави та Полтавського району.
Чому саме "фріпси"?
- Працював у Щербанях Полтавського району на одному із підприємств. Графік — з сьомої ранку до сьомої вечора. Насправді затримувався довше. Не влаштовувало, що майже не бачу сім'ю. Шукав в інтернеті варіанти, чим можна займатися. Спершу думав видавлювати олію. Це дуже корисно, але дорого. На очі потрапила московська компанія, що сушить овочі та фрукти. Подумав, чому б не спробувати. Шукав, як правильно сушити, намагався сконтактуватися із виробниками, але ніхто нічого не розповідав. Тримають у секреті і бояться конкуренції. Тож експериментував сам.
Де обладнали міні-виробництво і скільки коштує обладнання?
- Хочу бачити, як росте моя дитина. Тож навіть не думав винаймати приміщення. Придбав першу сушарку на п'ять секцій за 4 тисячі гривень і встановив її на балконі. Тепер маю дві такі. На кухні підготовлюю фрукти та м'ясо — мию, чищу, нарізую, м'ясо мариную. Якщо справа піде, подумаю про розширення.
Дружина підтримує, а от теща — не дуже. Живемо з нею, часто скаржиться на шум від сушарок.
Дорого обходиться бізнес?
- Витрачаю багато електроенергії, одна сушарка в місяць тягне десь на 600–700 гривень. За раз купую на 500–600 гривень фруктів. Це близько 13 кілограмів. Купую через день на ринку, оптових постачальників не маю. Фрукти дорогі і дуже всушуються. Наприклад, полуниця зменшується у 12 разів. Аби отримати 100 грамів сушених полуничних фріпсів необхідно 1,5 кілограма ягоди. А з 2 кілограмів ананасів маю лише 150 грамів фріпсів. Тому не можу задешево продавати. За сто грамів яловичих чипсів або "джерків" — 120 гривень, за апельсинові фріпси — 70 гривень, за ананасові — 120 і так далі.
Де продаєте?
- Лише через замовлення в "Інстаграмі". Шукати клієнтів важко, поки що всі надії на "сарафанне радіо" і на рекламу. Її замовляю у полтавських блогерів. Це коштує близько 1500 гривень за "історію в Інстаграм", плюс даємо свою продукцію на пробу. Наплив клієнтів після таких реклам до 50 чоловік на день. Не встигаю їм відписувати, але через тиждень-два ажіотаж спадає. Тоді я намагаюся заготувати ще якнайбільше товару і знову звертаюся за рекламою. У планах — придумати свій бренд і замовити упаковку. Також на наступних вихідних візьму участь у ярмарку.
Зазвичай замовляють на 100–300 гривень. Проте є і постійні клієнти, які беруть на 500. Найбільші були замовлення на 1200 і 1500 гривень. Тоді одна дівчинка набрала багато різних фріпсів, а друга взяла 2 кілограми джерків.
З чого готуєте і скільки різновидів продукції?
- Фруктові чипси готую з апельсинів, бананів, ківі, полуниці, груші, лимонів, грейпфрутів, ананасів, яблук. Планую зайнятися овочами, вже поставив сушитися першу партію томатів. Подивлюся, чи варто вводити у продаж. Також роблю пастилу з яблук, бананів, смородини, горіхів, ананасів, іноді міксую. Для джерків використовую лише яловичину — це єдиний вид м'яса, який безпечно вживати сирим. Довго мариную в соєвому соусі і лише потім сушу. А взагалі щось нове пробуватиму, може, навіть незвичне. Можна висушити навіть гороховий суп.
Як вживати і зберігати вашу продукцію?
- Фріпси можна їсти як окремо, так і додавати в каші, смузі, пластівці. Після сушіння зберігається 95 відсотків вітамінів. Підійдуть людям, які дотримуються правильного харчування. Можна давати дітям, спортсменам, людям на дієті. Але варто пам'ятати, що це — фруктовий концентрат. Наприклад, жменька ананасових фріпсів дорівнює цілому ананасу. Тож треба на це зважати, аби потім не перебрати з калорійністю чи не спричинити алергію. Фруктові зберігаються дуже довго — близько року, м'ясні трохи менше, їх беруть до пива. Готову продукцію зберігаю у вакуумних банках. Краще ставити в прохолодному місці без вологи.
Коментарі