субота, 14 вересня 2019 13:45

"Є знайомі, які за п'ять хвилин знаходили речі на півтора мільйона гривень"

Автор: ЛЕСЯ ЛАВРИЧЕНКО
  Наручний браслет часів княгині Ольги, знайдений в Гайсинському лісництві
Наручний браслет часів княгині Ольги, знайдений в Гайсинському лісництві

— Захоплювався старовиною, торгував антикваріатом у Вінниці. А потім купив металошукач. Коли викопую в лісі якусь річ, то хочу дізнатися її походження, — говорить гайсинчанин Сергій СІРКО, 41 рік.

Очолює спілку скарбошукачів Вінниччини, яка налічує близько 20 людей. Має сайт "Гайсинський уєзд".

— Коли йду в ліс і копаю, то завжди загортаю ями за собою. Але бачив, що чимало є незакопаних. Зрозумів, що на пошуки ходять й інші люди. Вирішив об'єднати скарбошукачів, — веде далі Сергій. — Спершу нас було двоє. Потім почали приєднуватися люди. Хлопець із Ладижина привів трьох друзів. З'явилася людина з Вінниці. Організували зліт однодумців. 2013 року робили необхідні документи для спілки через Крим, де була асоціація Приборного пошуку України. Потім створив філіал з осередком у Гайсині. Об'єднали райцентр, Умань, Київ, Вінницю, Ладижин і Улянівку.

Я захотів "окультурити" копання скарбів та встановити місця, де можна копати, а де ні. Захотів допомогти й нашому музею. Коли Сергій Васильченко був його директором, ми знали, що ті речі, які туди принесемо, будуть на вітрині. Планували зробити музей у школі №2. Робили там стелажі й експонати привозили — різні речі з побуту скіфів, монети. Був радий, що діти-школярі побачать ці речі вживу, а не на картинці.

Металошукач коштує 5 тис. грн. Може себе окупити за один-два місяці, говорить пошуковець:

— Займаюся пошуком з 2004 року. Хотів дізнатися історію свого краю. Часто знаходжу підкови, стремена. Є гусарське та часів середньовіччя. Буває, проводимо пошуки скарбів, то знаходимо замулене джерело. Окультурюємо його. Зробили ось і бесідку дерев'яну в Михайлівському лісі.

Найціннішою знахідкою Сергія був гаманець середніх віків. Там були 16 монет та одна сережка. Загальну вартість скарбу оцінили у 22,5 тис. грн.

— На пошуки гаманця пішло хвилин 20. Таке трапляється рідко. Хоча є знайомі, які за п'ять хвилин знаходили речі на півтора мільйона гривень, — продовжує пошуковець. — Люблю шукати в лісі. Поєдную захоплення та прогулянки. Ліс корисний і для здоров'я. Ось одному моєму знайомому лікарі сказали, що без палиці ходити не буде. А він продовжував бродити лісами в пошуках скарбів. Спочатку по лісі з палицею ходив, а зараз бігає з рюкзаком на спині у 50 кілограмів. Лікарі дивуються. Вірю, що це природа людині допомагає зцілюватися.

Знахідки колекціонує.

— Раз у Бондурях Гайсинського району знайшов ланцюжок. Думав, що то золото. Зламав і побачив, що то звичайний метал, вкритий позолотою. А іншого разу попався виріб у вигляді квітки. Думав, біжутерія, але заніс перевірити ювеліру. Виявилося золото 999-ї проби.

Нещодавно один знайомий у лісі під Гайсином знайшов наручний браслет періоду Київської Русі.

Сергій Сірко народився в Рівному. Закінчив Вінницький педагогічний університет, факультет фізичної культури та спорту. Жив у Дашеві Іллінецького району, згодом переїхав до Гайсина. Зараз приватний підприємець. Має дружину Наталю та доньку Христину, 18 років.

Зараз ви читаєте новину «"Є знайомі, які за п'ять хвилин знаходили речі на півтора мільйона гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають