неділя, 18 травня 2008 12:22

Ходорковський пояснив підоснову своїх кримінальних справ

У опублікованому в неділю інтерв"ю британській газеті TheTimes колишній глава НК "ЮКОС" Михайло Ходорковський пояснив, що кримінальні справи проти нього були збуджені за ініціативою Ігоря Сечина, що був замглави адміністрації президента Росії і нинішнього заступника голови уряду РФ.

"Друге, як і перша справа була організована Ігорем Сечиним. Він запустив перше з жадібності, а друге - зі страху. Важко сказати, як саме він переконав свого начальника. Можливо, Путін дійсно думав, що я задумую політичний переворот. Але це смішно, оскільки у той час я відкрито фінансував дві опозиційні політичні партії, які в кращому разі набрали б на парламентських виборах 15 відсотків. Ймовірніше, що їм не потрібно було ніякої причини, просто привід, щоб захопити "ЮКОС", найуспішнішу нафтову компанію Росії", - заявив укладений підприємець.

"Результат моєї справи залежить від швидкості реформи юридичної системи, провести яку хоче Медведєв. У незалежному суді тільки повний ідіот прийме справу, подібну моїй. На жаль, реформи не відбуваються відразу, хоча деякі кроки, зроблені командою Медведєва, є приводом для обережного оптимізму", - додав Ходорковський.

Нагадаємо, 47-річний Сечин з 2000 року був заступником керівника адміністрації президента Росії, а з травня 2008 року, коли Путін очолив правління, він став його заступником. З 2004 року Сечин є головою ради директорів ВАТ НК "Роснефть", якою відійшла значна частина активів "Юкоса".

Ходорковський і глава групи "МЕНАТЕП" Платон Лебедєв 31 травня 2005 року за ряд податкових злочинів були засуджені Міщанським райсудом Москви до 9 років позбавлення волі, згодом цей термін був скорочений до 8 років. 5 лютого 2007 року Ходорковському і Лебедєву пред"явили звинувачення статтям 160 (розкрадання шляхом привласнення) і 174 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна) УК РФ. Обидва знаходяться в слідчому ізоляторі Чити і знайомляться з матеріалами другої справи, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Ходорковський пояснив підоснову своїх кримінальних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути