середа, 18 грудня 2013 23:10

"У Росії бандити при владі бояться українського сценарію" - російський історик

"У Росії бандити при владі бояться українського сценарію" - російський історик
Євген Понасенков. Фото: 1tvnet.ru

"Немає такої підлості і ницості, до якої не могла би дійти людина" , - каже російський історик і театральний режисер Євген Понасенков, відповідаючи на запитання Gazeta.ua, чому такі журналісти, як Дмитро Кисельов говорять про Україну брехню.

Чому події в Україні так цікавлять Росію?

По-перше, це, як на кінних перегонах, має щось відбуватися, людині потрібні новини, а для примата - це, як розвага. По-друге, для розумний людей, їх в Росії небагато дуже хочеться, щоб хоч хтось вирвався з імперії зла, Радянського Союзу. Він, як спрут - і морське чудовисько, і визначення мафії. Це абсолютно паханская організація, створена бандитами в 1920-30-ті роки, для знищення людської особистості і свободи. Вона прекрасно з цим завданням впоралася. Майже. Тому, що розвалилася, так не могла нічого робити. Але щупальця її залишилися. Найстрашніше, що в нашій країні немає поняття міжнародного права. Нещодавно Конституційний суд постановив, що рішення Європейського суду не є обов'язковими до виконання на території Росії. Це вже фінал, це дно. Це означає, що знову Росія сама собі зробила завісу, як і за Сталіна. Це знову бандитське лігво, в якому, на жаль, окрім бандитів є ще й бранці. Мислячі люди в Росії - це бранці Але бандити не розуміють і навіть не збираються розуміти, що сусіди, поруч з лігвом - це чужа територія. Ні, для бандитів поняття "чуже" не існує. Все, що можна пограбувати скрізь, де можна нахамити , показати силу, все це буде зроблено. І Росія - не Пушкіни, Лермонтови, берізки - в особі тих, хто сьогодні при владі, вона поводиться, як спрут.

Але тут є і якась амбівалентність. Все, що у нас звучить в новинах, в репортажах Кисельова, цього неприємного типу з вищипаними бровами, - це ще й самотерапія. В Росії бандити при владі бояться такого ж сценарію. Він розгортається в Україні, не важливо, з яким результатом, важливо, що він розгортається. І вони намагаються показати, що це несерйозно. Це важливо для них самих - себе обманювати, народ обманювати. Але це до пори до часу. Тому що це дуже об'єктивний момент, те, що відбувається в Україні. Тому, що нові покоління живуть вже за іншими принципами і розуміють, що до чого. Це не питання орієнтації на Європу чи на Росію, це питання принципів. Але Росія - це найстрашніше, що є для них в навколишньому світі. Це тоталітарна держава. Вже навіть не авторитарна. Вона було б такою, якби на розподіл грошей в країні впливали, скажімо, колишні члени кооперативу "Озеро" (створений 1996-го Путіним, його члени увійшли в керівництво РФ - Gazeta.ua). А коли є панівна ідеологія, цензура, колосальна кількість ідеологічних законів - це вже тоталітарна держава. І звичайно Україна інтуїтивно хоче втекти від такого в будь-які невідомості, будь-які Євросоюзи з жорсткими економічними вимогами. Це зрозуміло навіть з точки зору людської гідності. Тому, що соромно жити з бандитом. Нехай він красень з фіксою і безліччю наколок, накачаний увесь. Але соромно дівчинці з ним жити.

Вам не бувало страшно жити з такими поглядами, до того ж висловлювати їх на телебаченні?

Так, я висловлюю їх на маленьких російських телеканалах, ще не добитих. Але поняття страху, воно дуже дивне. Воно як природне почуття напевно є. Але поки що воно перебивається дуже сильною фізіологічною відразою до брехні, підлості, антиестетики.

Ви не відчуваєте відповідальності за людей, які слухаючи вас, переймають ваші погляди, але не мають можливості сісти в літак, як ви, і полетіти до Франції чи ще кудись?

Якщо уб'ють чи посадять, сісти в літак буде складно. Це безглузде питання. Ходорковський сидить, скільки я себе пам'ятаю. І як виявилося, у в'язниці він примудрився вкрасти ще 10 мільярдів.

Але в справі Ходорковського було питання грошей. А за вами які гроші?

Не тільки грошей. Там був ще й момент особистої образи. І яка різниця, хто образив. Дівчатка нещасні ( Pussy Riot - Gazeta.ua ) вийшли чогось там заспівали. Влада влаштувала стидобу на увесь світ - посадила дівчаток.

Нам в Україні багатьом бачиться, що доки Росія існує таким геополітичним монолітом , по- іншому бути й не може.

З усього видно, так. Тому, що люди, щоб реалізовувати свої громадянські повноваження, а вони визначають решту, повинні розуміти, хто їх представляє, скажімо, навіть мер. На маленькій території це можливо. У якомусь європейському містечку, де бюргери обирають відомого їм такого ж бюргера, який знає проблеми містечка, це нормально. А коли присилають якогось дядька, чорт знає звідки, це зовсім неподобство. Чим більше територія, тим усе безвідповідальніше, тупіше . Придумуються духовні скріпи, за рахунок яких цей гниючий мухомор ще тримається. Як померлій людині прив'язують руки — ноги, що давно відвалилися - зовні виглядає нормально, але працювати це не буде. Через ций обман вбиваються долі, люди. Ось недавно вбили агентство "РИА Новости ". Через те, що навіть така лояльне до влади організація - недостатньо лизала .

Чому такі люди , як Дмитро Кисельов, досить розумна людина, який створював багато років на українському телебаченні цікаві передачі, можуть згодом говорити таку брехню про Україну?

Будь-якому біологічному об'єкту властиво псуватися. Кисельов теж зіпсувався. І зовні, і внутрішньо. Якщо людину не люблять, вона не може займатися сексом по любові, вона озлобляється. Якщо вона не може боротися з режимом через свою слабкість, треба з цим ним співпрацювати, щоб якось розмовляти з цими паханами, заробляти гроші.

Тобто в даному випадку категоричний імператив, простіше, принцип: стався до людей , як хотілося б, щоб вони до тебе ставилися, тут не спрацьовує?

У теплі брежнєвські часи фронтовий друг Галича, тонкий драматург Олексій Арбузов, висловився за те, щоб того виключили зі Спілки письменників. Для людини немає такої підлості та неподобства, яку вона не могла би вчинити. Людину трошки вигадали. Це нащадок звіроящурів, злісна хтива істота. Усі творчі лобові ділянки наросли недавно і не у всіх, до того ж вони теж можуть бути травмовані. Як домінувати старому бездарному бабуїну? Тільки згуртуватися з таким ж, які качають нафту. І ось журналіст іде до них, щоб отримати і влада, і повагу.

Зараз ви читаєте новину «"У Росії бандити при владі бояться українського сценарію" - російський історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі