пʼятниця, 13 квітня 2018 17:21

Розвіяли міф про долар по 8 гривень за Януковича

Розвіяли міф про долар по 8 гривень за Януковича
Штучне утримання курсу долара на рівні 8 гривень за часів президента Віктора Януковича призвело до того, що золотовалютні резерви України значно скоротилися. Фото: відкриті джерела

Штучне утримання курсу долара на рівні 8 гривень за часів президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова призвело до того, що золотовалютні резерви України значно скоротилися.

Про це розповів колишній банкір Роман Сульжик, повідомляє "ТСН"

Під час правління Януковича зовнішній борг України зріс зі $100 млрд до $140 млрд. Коли він прийшов до влади, запаси золотовалютних резервів становили близько $35 млрд, а після нього залишилося $20 млрд, сказав експерт.

"Всі ці резерви і витратили на те, щоб тримати курс гривні по 8. Насправді курс гривні, щоб він був збалансованим і резерви не витрачалися, повинен був плавно збільшуватися. Замість цього його штучно тримали на рівні 8", - пояснив екс-банкір.

Справедливий курс долара зараз має бути на рівні 23-24 грн, вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почали карбувати нові монети

19 червня 2014-го народні депутати підтримали пропозицію Петра Порошенка призначити головою Національного банку Валерію Гонтареву. Тоді курс гривні щодо долара був 11,84. Її наступником у березні 2018 року став Яків Смолій.

Станом на 13 квітня курс гривні до долара був 25,98.

Зараз ви читаєте новину «Розвіяли міф про долар по 8 гривень за Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі