пʼятниця, 21 вересня 2012 16:20

Небезпека мажоритарної системи в тому, що виборцю важко зорієнтуватися за кого голосувати - експерт

Небезпека мажоритарної системи в тому, що виборцю важко зорієнтуватися за кого голосувати - експерт
Фото: obozrevatel.com

Небезпека мажоритарної системи виборів полягає в тому, що виборець не розуміє за кого голосувати і тому руйнується політична структуризація.

Про це на прес-конференції розказав експерт Олексій Гарань.

"По мажоритарній системі може бути багато сюрпризів. Зараз ми бачимо наскільки це може вплинути на структурування і суспільства, і парламенту. Як би ми не критикували систему закритих списків, треба було рухатися не до мажоритарної системи, а до відкритих списків. Тим паче, та система дозволяє хоч якусь структуризацію. Люди обирали між партійними брендами, вони орієнтувалися на партійну ідентифікацію", - зазначив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виборчих туристів" обіцяють повернути для голосування на власні округи

Він пояснив, що зараз, коли йде по 10-15 кандидатів по одному окрузі, і тим більш так званих самовисуванців, то людям важко зорієнтуватися.

"Навіть по Києву, ми бачимо, що відбувається абсолютна плутанина. На кожному окрузі по 10-15 кандидатів і нехай виборець сам розбирається. Мажоритарна система діє і у Європі, але там кандидати у тісній прив'язаності до партії, там чітко зрозуміло хто від кого", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення сенату США щодо Тимошенко – серйозне попередження для України - Карасьов

На його думку, небезпека мажоритарної системи існує і для Обєднаної опозиції та для "УДАРу", оскільки в багатьох округах представники цих політичних сил є конкурентами.

"Вже зараз зрозуміло, що виборчий процес проходить не демократично і інтрига залишається в тому, чи визнають вибори легітимними чи ні", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Небезпека мажоритарної системи в тому, що виборцю важко зорієнтуватися за кого голосувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі