пʼятниця, 11 травня 2018 11:35

Початок кінця епохи грузинських реформаторів: чому в Україні не вдалося
5

Заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе поряд зі своїми підлеглими з Національної поліції
Фото: 5 канал
Ека Згуладзе разом із президентом Петром Порошенком і міністром МВС Арсеном Аваковим
Згуладзе обіймається з одним із представників Нової поліції

Два роки тому, 11 травня 2016 року, Кабінет міністрів прийняв відставку заступника міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе.

Ека Згуладзе отримала українське громадянство 13 грудня 2014 року. Через чотири дні її призначили першим заступником міністра внутрішніх справ.Її вважають однією з творців реформи української поліції.

Чому провалився експеримент з грузинами-реформаторами, розказав Gazeta.ua публіцист Євген Дикий.

"Грузини мали досвід, якого в України не було. З іншого боку вплинув розкручений бренд грузинських реформ. Влада вважала, що запрошують не просто експертів, а роблять потужний піар-хід. Він спрацював тільки на перших етапах. Таке запрошення означало, що не можна згортати реформи на середині, треба йти до кінця. Виявилось, українській владі реформи не були потрібні.

Реформатори вирішили, що мають карт-бланш на те ж саме, що вони робили в Грузії

Від грузинів очікували половинчастих реформ. Декларативних, а не реальних. Влада не збиралась проводити системних змін. А грузини наймались саме на це. Реформатори вирішили, що мають карт-бланш на те ж саме, що вони робили в Грузії. Насправді — ніхто їм нічого не давав.

Інша сторона проблеми — всіх грузинів сприймали як команду Саакашвілі. В 2015-му Петро Порошенко був у чудових стосунках з ним. Як тільки стосунки з президентом погіршились, це відбилось на усій команді. Разом прийшли і разом їх "пішли". Коли зрозуміли, що отримали інший контракт, почали оголошувати вендету місцевій владі, очолювати повстанські рухи. Але українська влада не боялась. Персональне занепокоєння викликав тільки Саакашвілі. Інших ніколи не сприймали як серйозний фактор.

Реформа Згуладзе в систему МВС принесла надію. Поліція була обличчям усіх реформ. Вона дійсно була успішною. Хоча не виправдала геть райдужних сподівань. Нинішня патрульна поліція і колишня "мєнтовка" на вулицях — це зовсім різні речі.

Після переатестації один із десяти був поганим мєнтом. А решта — мріяли стати хорошими копами

Передбачалось, що реформа піде знизу нагору. Спрацювали українські можновладці — далі вуличного патруля реформу не пустили. Використали красивий фасад "Моєї нової поліції". За спинами ідеалістичних хлопців і дівчат провели переатестацію. Зі старої міліції 89% її пройшли. Один із десяти був поганим мєнтом. А решта — мріяли стати хорошими копами. Тінь "мусорів" лягає на чесних поліцейських досі. Стара система підім'яла їх під себе. Спочатку прикрились красивим фасадом. Але зберегли всю стару суть. Хлопці і дівчата або повтікали з поліції, або тягнуть лямку вуличного патруля і не впливають ні на що вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: План Порошенка "жити по-новому у Польщі" вигідний для Кремля

Ми набули досвіду впоратись з завершенням реформ самим. Але від допомоги відмовлятись не варто. Досвід медичної реформи показав, що одна безбашенна американка змогла зрушити реформу самотужки. Нам не потрібен бог з машини. Маємо гіркий і важкий досвід, потрібно його реалізувати".

Ека Згуруладзе пішла однією з перших серед грузинів-реформаторів. Після неї це зробили начальник головного управління Нацполіціі в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе та губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі. Керівник Національної поліції Хатія Деканоідзе продовжувала працювати до листопада 2016-го.

Згуладзе була заступником міністра внутрішніх справ Грузії з 2005 по 2012 роках, виконувала обов'язки міністра внутрішніх справ з 20 вересня по 25 жовтня 2012 р. За цей час звільнила 15 тис. співробітників МВС.

У 2015-му Ека увійшла в топ-100 світових мислителів року за версією американського журналу "Foreign Policy" в категорії тих, хто краще за всіх боровся з викликами.

Зараз ви читаєте новину «Початок кінця епохи грузинських реформаторів: чому в Україні не вдалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі