понеділок, 26 березня 2018 15:30

НАБУ має сконцентруватись на явно корупційних кейсах, довести їх ефективно до суду і отримати вирок – Касько

НАБУ має сконцентруватись на явно корупційних кейсах, довести їх ефективно до суду і отримати вирок – Касько
Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько заявив, що ефективність антикорупційних органів нівелюється, коли є багато фактів і затримань, але вироків немає. Фото: Politeka

Про це заступник генерального прокурора України в 2014-2016 роках Віталій Касько заявив в ефірі каналу NewsOne, додавши, що ефективність антикорупційних органів нівелюється, коли є багато фактів, багато затримань, але вироків немає.

Тому, щоб не втрачати довіру, нові правоохоронні органи мають з однієї сторони дотримуватись виграшної стратегії та пріоритезувати справи, а з іншої - визнавати помилки, виходити та говорити, де їх допустили. А не вести себе, як старі правоохоронні органи, навіть розуміючи про допущені помилки – йти до кінця. В цьому має бути принципова різниця між ними.

Аналізуючи найвідоміші справи НАБУ, серед яких і справа Мартиненка, і Розенблата, і багато інших, екс-заступник генерального прокурора звернув увагу в тому числі й на справу компанії "Трейд Коммодіті". Вона виграла тендер на постачання палива для Міністерства оборони, але змушена була переглядати разом із міністерством ціни, зважаючи на зростання останніх на світових ринках. Що, власне, дозволено законом, проте, справа з огляду політичних та медійних контекстів видалась гучною.

Хоча, для порівняння, НАБУ закупало паливо в цей же період дорожче, ніж це робило Міністерство оборони, яке звинуватили начебто в корупції.

"Наразі, адміністративний суд скасував акт державної аудиторської служби, на якому базується вся справа, визнавши його незаконним, а висновки необґрунтованими.

Справа проти Міноборони призвела до цікавої ситуації, коли постачальники палива бояться укладати договори з Міноборони через зміни курсу чи ціни та подальші можливі кримінальні переслідування. А великі гравці тим часом мають змогу домовитись між собою про завищену ціну, в яку закладають і можливі коливання цін на ринку. Держава від цього явно не виграє", – вважає Касько.

"Водночас новостворені органи мають залишатися аполітичними і не належати до зони впливу жодної з політичних партій чи ідеологій. А також дуже важливими є нові методи роботи, як з погляду використання сучасних знань, так і з погляду непорушення прав людини. І саджати мають корупціонерів, а не тих, кого нарекли такими", – підсумував Касько.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ має сконцентруватись на явно корупційних кейсах, довести їх ефективно до суду і отримати вирок – Касько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі