понеділок, 23 вересня 2013 19:33

На Донеччині відразу два "регіонала" вирішили "розібратися" з незалежними ЗМІ

Сьогодні відбулося перше судове засідання у місті Дружківка Донецької області за позовом депутата міськради від Партії регіонів Віталія Подопригора до газети "Наша Дружківка". Йому не сподобалася стаття "Ні новим тарифам" з критикою різкого підвищення вартості комунальних послуг.

Депутат вимагав від редакції сто тисяч гривень. Але в процесі сьогоднішнього засідання відмовився від грошей і тепер домагається лише спростування критичних зауважень.

Автор: Фото: "Наша Дружковка"
  Віталій Подопригора
Віталій Подопригора

У поточному році квартплата в Дружківці зросла більш ніж у два рази і стала однією з найвищих у країні. За двокімнатну "хрущовку" жителі платили більше ста гривень на місяць. Після акцій протесту, в яких брали участь близько тисячі жителів, місцевій владі довелося переглянути тарифи. Подопригора є керівником підприємства "ПЖРП" ( житлово-ремонтне підприємство, монополіст у Дружківці).

- У серпні ми домоглися рішення про призупинення тарифів та оголошення конкурсу. Так що Подопригора може позбутися не тільки надприбутки, а й бізнеса. Але на мій погляд не тільки цей депутат, а вцілому місцева влада зацікавлена ??в розправі над неконтрольованою газетою. Місцеві впливові люди звикли тримати народ у глибинці в страху, - вважає Павло Островський, 22- річний журналіст, якого після однієї з акцій протесту Дружківський міський голова Віталія Подопригора вимагає притягти до кримінальної відповідальності.

Мешканці Дружківки оголосили кампанію зі збору коштів на юридичну допомогу газеті, яка цілком і повністю існує за рахунок продажів своєї продукції. За 2 дні зібрали 800 гривень.

- Ми вважаємо, що це переслідування - навіть і без ста тисяч доводиться не солодко. Треба відволікатися від роботи, шукати гроші на адвоката. Це не перший наїзд на "Нашу Дружковку". Нам не дають можливості продаватися на ринках, реалізаторам заборонили продавати нашу газету. Влада влаштувало б, щоб у місті була єдина комунальна газета, яка не буде помічати проблем, - вважає редактор "Нашої Дружківки" Євген Фіалко.

20 вересня відбулося перше засідання суду у Горлівці за позовом народного депутата від ПР Ігоря Шкірі. Від місцевого приватного телеканалу, який очолює комуністка Юлія Гур, нардеп Шкіря вимагає сто тисяч гривень в якості компенсації нібито завданої йому моральної шкоди. Намагається довести, що в ефірі ТОВ ТРК "6 канал" місцевий громадський працівник сказав неправду, заявивши, що в парламенті Шкіря є злісним прогульником.

У серпні минулого року під час передвиборної компанії місцевий активіст Олександр Кирилов висвітлив у ефірі телеканалу відомості громадського руху "Чесно". Він озвучив прогули депутатів Донецької області та України, як провладних так опозиційних. Ігор Шкіря, за відомостями "Чесно", виявився одним з прогульників.

- Наш канал надав ефірний час Кирилову в передачі "Відверта відповідь" - ми не можемо нести відповідальність за висловлювання громадянського активіста. До того ж нардеп доводить, що він не пропускав пленарні засідання на тій підставі, що голосувала його картка ! Ми вважаємо, він просто хоче розорити незалежну телекомпанію, - розповіла Gazeta.ua Юлія Гур .

За словами Гур, представник нардепа по-дружньому спілкується із суддею, що викликає сумніви в об'єктивності місцевої Феміди.

- У день судового засідання заходить до кімнати судді як до себе додому, перед початком засідання входить до зали разом із суддею, може обірвати або висловитися глузливо, це викликає недовіру, - зазначає Гур.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині відразу два "регіонала" вирішили "розібратися" з незалежними ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі