субота, 10 жовтня 2020 14:28

"Либо Бєня либо Боря": як проходить виборча гонка у Дніпрі

Місцеві вибори у Дніпрі експерти називають прогнозованими. Чинному меру Борису Філатову доведеться докласти зусиль, аби мати потужну фракцію у міській раді. І позмагатися за посаду у двох турах. Не все легко буде і для партії "Слуга народу" в регіоні. Пізно стартували, тому результат можуть отримати не такий, як очікують. Про це Gazeta.ua розповідає політолог Віктор Пащенко.

Як оціните старт кампанії у місті?

У 2015 році у нас була гостра конкуренція на виборах міського голови. До останнього було незрозуміло, хто переможе. Сьогодні інтриги немає.
У чинного мера Бориса Філатова високий рейтинг, але й високий антирейтинг. Вище певної планки піднятися не зможе. Перемогти у першому турі Філатову не вдасться. Але зробить це у другому. Тільки за якогось збігу обставин Філатов не стане мером. І це накладає відбиток на кампанію. Менше уваги до виборів. Менше піднесення.
П'ять років тому було багато партій, на які покладали сподівання. Пам'ятаємо тодішні результати партії "Укроп" (за результатами виборів партія набрала 32 %. – Gazeta.ua), яка позиціонувала себе, як політсила волонтерів, військових, патріотів. Зараз таким новим обличчям хіба що є "Демократичний альянс". Явка буде менша.

Президент і губернатор, які обіцяли аеропорт, його так і не звели

Як позначається на кампанії конфлікт Бориса Філатова з Офісом президента?

Є відчуття, що це технологічний хід. На попередніх виборах Борис Альбертович переміг Олександра Вілкула. Йому треба конфлікт – щоб у його рамках когось перемагати.
Ще восени він писав, що ці вибори це "либо Бєня либо Боря". Це найзручніша модель кампанії: є опонент, а я на його фоні менше зло - підтримайте мене. Це постійно є у посланнях Філатова до підписників. Підкреслює відмежування від центральної влади. Говорить: "Ви мене критикували за міст. Він є. А аеропорт ви так і не почали будувати" (у липні торік Володимир Зеленський і Борис Філатов домовилися, що мер піде у відставку, якщо центральний міст у Дніпрі не відремонтують до 14 вересня. роботи завершили до вказаного терміну. Президент обіцяв, що новий аеродром міжнародного аеропорту у місті почнуть будувати влітку 2020 року. Роботи у вказаний термін не почали.- Gazeta.ua).
Критики могли сказати, що міст будували довго і дорого. Але президент і губернатор, які обіцяли аеропорт, його так і не звели. Тут швидше конфлікт не з центральною владою, а з виконавчою на рівні регіону.

  Політолог Віктор Пащенко вважає, що у Дніпрі намагаються повторити проєкт Садового – створити партію, яка змогла  би зайти у парламент. Фото: dv-gazeta.info
Політолог Віктор Пащенко вважає, що у Дніпрі намагаються повторити проєкт Садового – створити партію, яка змогла би зайти у парламент. Фото: dv-gazeta.info

Але Філатов старається вийти на рівень країни як лідер партії.

Амбітні люди прагнуть цього. Будь-який високопосадовець хоче.
Намагаються повторити проєкт Садового – створити партію, яка змогла би зайти у парламент. Проєкт "Пропозиція" – це амбіції Філатова і Корбана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар, волонтер і прихильник "русского мира": хто балотується в мери Дніпра

Які нові технології використовують кандидати в мери?

Чогось дуже нового немає. Попередні вибори були насичені. Великі бюджети. Багато технологів. Зараз використовують адмінресурс, але це навряд можна назвати новою технологією. Школярів попросили принести персональні дані батьків у школу. Частина містян обурена. Інші кажуть - нічого страшного. Але це добра інформаційна підтримка кампанії – можливість звертатися до виборців напряму. Знаючи, де живуть, де вчаться діти. Філатов використовує всі можливості.

А ще у вас є безкоштовні поїздки з Дніпра в Харків. Це до виборів?

Їх організовують нардепи від "Слуги народу". До цього були інформаційні кампанії, що мешканці Запоріжжя для нас їздять. А тут виявляється, жителів Дніпра возять у Харків кожні вихідні. Багато хто уперше побував у цьому обласному центрі.

Є претензії до роботи міської ради. Приходять депутати і, нічого не обговорюючи, приймають 60 рішень

Оцініть найбільш рейтингових кандидатів на крісло мера. Які слабкі сторони у Бориса Філатова?

Його оточують скандали. Має зіпсовані стосунки з частиною городян. У 2015-му його підтримували волонтери, патріотично налаштована спільнота, активні громадяни. Нині ця група відвернулася. За п'ять років не вивчив українську. По-хамськи веде себе у соцмережах. Є претензії до роботи міської ради. Вона тепер не місця для дискусій. Приходять депутати і, нічого не обговорюючи, приймають 60 рішень. Є питання до впровадження муніципальної поліції, роботи парковок.

  Мера Дніпра Бориса Філатова облили зеленкою над одній із зустрічей з містянами. Фото: Facebook
Мера Дніпра Бориса Філатова облили зеленкою над одній із зустрічей з містянами. Фото: Facebook

Загід Краснов від партії "Громадська сила"має шанси пройти у другий тур?

Він один зі стабільно популярних політиків у місті. Входить у трійку чи четвірку найвідоміших, має високі шанси завести свою партію у міську раду. Але цього мало, щоб очолити Дніпро. Йому не вистачає ривка.

Які сильні і слабкі сторони Сергія Риженка?

Сильна сторона – балотується від "Слуги народу". Але він недостатньо відомий широкому загалу. Хоча останні п'ять років його посада була актуальною для міста. Всі пам'ятають роки, коли кожного дня з нашого летовища їхали десятки "швидких" з пораненими в лікарню Мечнікова. Всі розуміли, що завдяки злагодженій роботі колективу вдалося багатьох врятувати. Популярність Риженка зросла. Ним пишалися. Бо йому вдалося організувати роботу лікарні у важкий час.
Він ще може наростити свій рейтинг й об'єднати його з партійним.

Олександр Вілкул балотується від своєї партії "Блок Вілкула "Українська перспектива". Серйозно планує перемагати?

На місцевому рівні має особистий рейтинг. Отримає фракцію у міській раді, якщо нормально попрацюють. Але на цьому фланзі є "Опозиційна платформа — За життя" і Партія Шарія. Конкуренція.

Несподіваний кандидат Тетяна Ричкова.

"Європейській солідарності" треба було висунути когось на посаду міського голови. Але кандидата, який може конкурувати за посаду, в них нема. Тому обрали того, хто вирізняється на тлі інших. Думаю, що "ЄС" зможе в такий спосіб привернути увагу.

Хто ще може претендувати на вихід у другий тур?

Якби не було Вілкула, це міг бути представник ОПЗЖ.
Зараз три лідери у міську раду – "Пропозиція", "Слуга народу", ОПЗЖ. Кандидати від перших двох партій претендують на другий тур мерських виборів. А від ОПЗЖ – Сергій Нікітін - ні. Він балотується перший раз. Помітним політиком не був. Може йому і вдасться наростити рейтинг, але Вілкул популярніший.
Ще є один кандидат Артем Романюков – від організації "Громадський контроль". Вони впроваджують позитивні зміни в області і місті. Зокрема проєкт "Прозорро" запускали. У Романюкова на його електоральному полі нема конкурентів. Це освічені патріотично орієнтовані сили.

Вілкул

для Філатова ще кращий опонент у другому турі, ніж 2015-го

Філатов називає головним опонентом Вілкула.

Одного разу його переміг. Зараз це для Філатова ще кращий опонент у другому турі, ніж 2015-го.

Нинішній міський голова може перемогти у першому турі?

Це важко. Краснов, Риженко, Вілкул – по десятку відсотків наберуть. Ще той же Романюков. Нікітін. Філатову не вистачить, щоб набрати більше 50.

Наскільки підйомна сума застави у 164 тисячі гривень для кандидатів у мери?

Сума немала. Але підйомна. Та якщо кандидат у мери йде на вибори і його хтось підтримує, то таку суму збере. Складно дається застава кандидатам в обласну раду. Вони скаржаться, що суми великі.

  Міський голова Дніпра Борис Філатов відвідує місцеві підприємства. Так спілкується із трудовими колективами. Фото: Facebook
Міський голова Дніпра Борис Філатов відвідує місцеві підприємства. Так спілкується із трудовими колективами. Фото: Facebook

Як у Дніпрі сприймають мерську партію "Пропозиція"?

Її рейтинг тримається на харизмі Філатова. Люди традиційно більше довіряють живій людині, ніж інституту.
Виборці "ЄС" можуть голосувати за свою партію, а за мера - Філатова. Так само й решта. У "Пропозиції" не так багато яскравих осіб, які своїми зусиллями допомогли б підняти рейтинг.

Як відбувається боротьба між партіями? Хто може впевнено сказати, що перемагає?

Проходить три – "Слуга народу", "Пропозиція" і ОПЗЖ. Гарантовано буде "ЄС", "Громадська сила". Ймовірно Блок Вілкула і Партія Шарія, яка балансує на межі. Ще "Демальянс" і "Батьківщина".

"Слуга народу" почала працювати з виборцями набагато пізніше. Коаліції з її участю може й не бути

"Слуга народу" має шанси отримати більшість у міській раді?

Вони почали кампанію пізно. Я так розумію через те, що там багато центрів прийняття рішень. Необхідно було визначитися із кандидатом на міського голову. Все літо точилася дискусія, були різні версії, хто балотуватиметься – Бужанський, Риженко, Олійник. Важко вирішити, хто висуватиметься у раду, якщо невідомо, хто йтиме на мера. Не можна заповнити всі списки чужими для нього людьми. Плюс у нас багато мажоритарників у ВР, які були зацікавлені у формуванні цих списків. Тому "Слуга народу" почала працювати з виборцями набагато пізніше. Це може вплинути на результат.
Коаліції з її участю може й не бути. У минулому скликання все вирішувалося залежно від того, на чию сторону схилиться фракція "Самопомочі", яка мала п'ять депутатів.

Як позначився коронавірус і карантин на проведенні агітації? Чи ходять кандидати на зустрічі по дворах?

Ходить Борис Альбертович. Підприємства відвідує, зустрічі по дворах проводить. Трохи менше цим займається Загід Краснов. Олександра Вілкула не бачив.
Коронавірус матиме вплив. Передбачені особливі умови роботи дільниць і частина людей побоїться йти на вибори. Кандидати можуть на цьому спекулювати. Якщо кандидат не зацікавлений у виборцях певного віку, може розповідати про загрози.
Приїздив Петро Порошенко. Презентував список "ЄС" до обласної ради. А тоді з'ясувалося, що він хворий. Як це позначиться на здоров'ї тих людей, які були на зустрічі, ніхто не знає.

Чого чекаєте від виборів?

Що у міську раду пройдуть депутати watch dogs (з англ. сторожові пси. - Gazeta.ua). Цього скликання їх було троє. Критикували міську владу, розкривали корупційні оборудки, влаштовували акції протесту, набридали Борису Філатову. Одного з них на останні засіданні сесії не пускала охорона - муніципальна поліція виконує розпорядження мера. До цього у попередньому скликанні був лише один такий депутат. Зараз три. Може буде десять.

Зараз ви читаєте новину «"Либо Бєня либо Боря": як проходить виборча гонка у Дніпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі