понеділок, 29 січня 2018 17:48

Крути можуть повторитися, якщо Україна не матиме армії — Тягнибок

Крути можуть повторитися, якщо Україна не матиме армії — Тягнибок
Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок:"Чин Героїв Крут став прикладом для нових поколінь борців за Незалежність". Фото:promin.cv.ua

100 років тому, як і зараз, псевдоеліта не зуміла скористатися шансом, який нація виборола для Української Держави. Сьогодні ситуація подібна. Крути можуть повторитися знову, якщо Україна не матиме армії.

Таку думку висловив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок у своєму блозі на "Українській правді".

"29 січня 1918 року в бою під станцією Крути близько чотирьох сотень українських добровольців призупинили наступ чотиритисячного московського війська на Київ. Завдяки чину крутянців було виграно час для підписання Брестського мирного договору. Українську Народну Республіку – право нації на Незалежність – визнали на міжнародному рівні.

Чин Героїв Крут став прикладом для нових поколінь борців за Незалежність. Їхнім подвигом надихалися бійці Української Повстанської Армії, їхній чин дає наснагу в бою новітнім українським героям", - пише лідер "Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи пропонують визнати Україну правонаступницею УНР

100 років тому українці програли, люди, які волею випадку опинилися на її чолі, гендлювали та бігали домовлятися з одвічним ворогом – московитом, вважає Тягнибок.

"А тодішніх українських революціонерів і добровольців цькували, дискредитували, а потім репресували. Роками націоналісти нагадували, що договори з Москвою не варті й паперу, на якому вони підписані. Криком кричали про те, що Кремль рано чи пізно спробує повернути контроль над Україною силою. Попереджали, що Крути можуть повторитися знову, якщо Україна не матиме армії. І це не прості слова. Це – факти. Далекого 1991 року, коли тодішні націонал-демократи називали московитів "братнім народом", а Росію – "стратегічним партнером", ми наголошували у своїй програмі: Москва – наш ворог. І давайте згадаємо: а хто тоді усіляко опирався пророчій правді "Свободи"? Хто волав, що московити – "братній народ", Москва – "наш стратегічний партнер", "флотам бить – флотам дружить", "не розпалюйте", "не провокуйте нашого сусіда"? Чи не ті самі діячі, що зараз при владі, рвуть на собі вишиванки і б'ються п'ятою в груди, які вони "патріоти", "рятівники України", "сильні команди для складних часів"? А тим часом далі гендлюють з агресором.А що, якби як тоді, так і зараз державою керували не короткозорі гендлярі, а далекоглядні націоналісти? Хіба не очевидно, що не дійшло б і до цієї війни, не було б новітніх Крут на Савур-могилі, в Донецькому аеропорту, Дебальцевому та Іловайську?"

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. У ньому зійшлися вояки УНР та Червоної гвардії. Учні Київської військової школи, що несли службу біля цієї залізничної станції за 130 км на північ від Києва, просили підкріплення у Центральної Ради, але не отримали його. Вони самостійно залучили сили студентського куреня для протистояння переважаючим силам ворога. Бій за їх участю став символом опору українців.

Зараз ви читаєте новину «Крути можуть повторитися, якщо Україна не матиме армії — Тягнибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі