середа, 29 квітня 2020 22:21

Експерт про звільнення у податковій та митниці: Нова влада шукає вірних

Експерт про звільнення у податковій та митниці: Нова влада шукає вірних
Верланова і Нефьодова звільнили без чітких підстав. Фото: Урядовий портал

Звільнення керівників податкової та митної служб демонструє, що влада веде непрозору кадрову політику і призначає зручних їй людей на державні посади.

Таку думку висловив економіст Володимир Дубровський у коментарі Gazeta.ua.

"Найбільше побоювань у цій ситуації у принципі підходу до призначень та звільнень. Так само діяв і уряд Гончарука – звільняли без пояснень. І з ними так само вчинили.

Керівники митниці та податкової – це посади, де навіть конкурси не рятують. Пам'ятаю призначення Насірова 5 років тому – воно було за прозорим конкурсом. Але усе вирішили непрозорим шляхом. Призначили корумповану некваліфіковану людину. Із обмеженими інтелектуальними здібностями. Очевидно, довірену особу якихось діячів.

Але без прозорих конкурсів ще гірше. Нічого не знаємо про кандидатів, усе вирішується кулуарно. Важко очікувати, що на посадах опиняться реформатори, які щиро будуть служити Україні", - вважає Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий глава ДФС підлягає люстрації - народна депутатка

"Це підхід призначення конкретних людей, а не пошуку виконавця під стратегію та задачі. Це в усі часи було. Та на нову владу були сподівання. Але жодних нових підходів нема. Ще більшою мірою шукають вірних і лояльних людей. Без конкурсу таких людей призначити легше. Це означає, що вибудовуються непрозорі відносини за лаштунками формальних. У нас є неформальна держава. Існувала весь час і продовжує квітнути. Вона визначає державну політику без участі громадськості в інтересах кланів чи олігархів. Вони рідко співпадають із інтересами суспільства.

Другий момент – рівень кваліфікації цих людей. Якщо призначають не компетентних, а лояльних, тоді маємо недолугу державну політику, корупцію, дурні рішення, за які ніхто не несе відповідальності", - сказав економіст.

24 квітня уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та керівника Державної митної служби Максима Нефьодова. А 29 квітня Кабінет міністрів поза конкурсом призначив головою податкової служби Олексія Любченка, який працював в органі за часів Віктора Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про звільнення у податковій та митниці: Нова влада шукає вірних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі