середа, 03 січня 2018 20:23

Без лідера революції неможливо повалити режим в Ірані – експерт

Без лідера революції неможливо повалити режим в Ірані – експерт
Ігор Семиволос: "жодна революція не може бути стихійна. Рано чи пізно знаходяться люди, які будуть її організовувати" / Фото: Еспресо.TV

Причиною повстання стало підняття цін. Економічні вимоги швидко перетворилися на політичні.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua директор Центру близькосхідних досліджень "Амес" Ігор Семиволос.

"Люди вже вимагають припинення зовнішніх конфліктів (Іран є союзником Башар Асад у війні в Сирії - Gazeta.ua), зміну влади та відновлення світського правління. Фактичною головою Ірану є "вищий лідер", а не президент. Обирається він за релігійними і спадковими чинниками" - пояснює експерт.

На думку політолога владі буде важко придушити повстання швидко.

"Ключові військові сили влади зараз розкинуті далеко закордоном - у Сирії, Іраку, Лівані. Для цього доведеться жертвувати певними військовими позиціями. Учасники протестів можуть цим скористатися. Але зараз у них немає ні чітких вимог, ні конкретного лідера. А жодна революція не може бути стихійна. Рано чи пізно знаходяться люди, які будуть її організовувати. І якщо в Ірані такі люди знайдуться, то можливе і реальне повалення режиму. Градус напруги дуже високий, його просто треба спрямувати"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, де у світі буде гаряче у 2018 році

Ігор Семиволос говорить, що існують і сумніви серед керівного класу:

"Радикальна частина виступає за те, аби негайно придушити повстання, а поміркована частина все ще вагається. Вони вважають, що можна буде знайти якійсь компроміс. Але суттєвого розколу немає і це також зменшує шанси на повалення режиму".

"На даному етапі протести це спонтанна, неорганізована дія. Але вона масова і це важливо. Якщо знайдуться ті, хто зможе її приборкати і з протестів зробити політичну чи економічну кампанію, тоді реально можливі зміни. В іншому випадку – ні" - додає експерт.

Антиурядові протести в Ірані проходять в кількох містах країни. За останні три доби заарештовані десятки осіб, є інформація про загибель двох демонстрантів.

Хвиля антиурядових демонстрацій, викликана, зокрема, невдоволенням економічними труднощами і корупцією.

Зараз ви читаєте новину «Без лідера революції неможливо повалити режим в Ірані – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі